Глобиха с 5000 лв. „Феникс Дупница” за отпадъци на общинска земя

Заради отпадъци на общински терен в м. Алачица край Дупница бе наложена глоба от 5000 лв. на “Феникс Дупница”. Наложената глоба обаче е за старо прегрешение от ноември 2018 г. Тогава инспектори от РИОСВ-Перник направили проверка на общински имот – нива, който се намира между две от площадките за съхранение на отпадъците на “Феникс”. Установили, че върху общинския терен има пластмасови отпадъци, пластмасови бидони и бали с отпадъци от блистери, за което е издадено наказателно постановление за 5000 лв. санкция, съобщи “24 часа”. Оказало се, че от 2012 г. до 2020 г. “Феникс” ползва това място за съхранение, което не е законно. Общинският терен по документи е “земеделска земя” и не фигурира в издаденото разрешение, което е за други два съседни имота. Фирмата е обжалвала глобата, но и районният, и окръжният съд потвърдиха санкцията.

Припомняме, голям пожар при пункта доведе до увреждането на самото съоръжение, вследствие на което магистралата беше затворена.

На 14 август Пътната агенция внесе сигнал в Районна прокуратура – Дупница срещу собственика на пламналия цех за преработка и изкупуване на вторични суровини, чиито складирани отпадъци предизвикаха пожара. След това от АПИ съобщиха, че ще проверяват и други сметища под мостове.