Дърворезбарят Васил Говедарски от Овчарци майстори нова мечка за Долни Окол

Васил Говедарски

Комитетът за възраждане на самоковското село: Новата фигура за местността Мечката струва 1500 лв., всеки, който желае, може да дари сума

 

Комитет за възраждане действа в самоковското село Долни Окол. Целта на ентусиастите е да реализират успешно проекти, които да са от значение за всички жители и посетители на селото и които да подпомагат неговото развитие. Кой стои зад формированието „Комитет за възраждане на Долни Окол”? Оттам казват, че всеки е добре дошъл да се присъедини към инициативите. „Всъщност “комитетът” сме всички ние, които даваме от сърце – труд, време, усилия, финансово подпомагане или идеи за подновяването на селото”, допълниха от комитета. Една от най-новите инициативи е свързана с местността Мечката, която е любимо място на всички жители на селото. Там вече бяха изградени навес, барбекю и пейки, като местността се радва на много нови посещения и семейни събирания.


„Статуята на мечката е символ на местността, и то защото зад направата й се крие истинска история, позната на малки и големи. Настоящата статуя, изработена още преди 30 години от добросърдечния дядо Богдан, се свързва с драги спомени и истории за всички от селото. Но въпреки високата й сантиментална стойност, състоянието й не е такова, каквото бихме искали да бъде. С цел запазването на чара на местността е планирано закупуването на нова мечка, която да бъде поставена на подходящо място, като сегашната няма да бъде премахната. Новата фигура на мечка, която сме избрали, е дело на майстора дърворезбар Васил Говедарски от сапаревобанското село Овчарци и е висока цели два метра. Нейната стойност се равнява на 1500 лв., които неусетно можем да съберем заедно, ако всеки се включи дори с малка сума, но с голямо желание”, казаха от комитета. Оттам се надяват жителите на селото да станат част от общата кауза и да се включат в набирането на средства. Избраната сума от желаещите може да се предаде в кметството. Кметът на селото Николай Стойнов се радва на силна подкрепа от страна на всички, които се включват в осъществяването на идеите на комитета.