Включиха силно рисков участък в местността Дервена към ремонта на пътя Дупница-Самоков

  • Шофьори: Карайте внимателно – по трасето се редуват нов асфалт, дупки, кръпки и баластра

  • Очаква се целият ремонт да приключи в края на септември

 

Участъкът в местността Дервена, който е част от пътя Самоков-Дупница, ще бъде ремонтиран. Добрата новина съобщи кметът на Самоков Владимир Георгиев, който пък я е получил от Областно пътно управление. „От АПИ са изпратили възлагателно писмо да се ремонтира участъкът в Дервена. Той не беше включен в предвидения ремонт, за което аз и колегите ми от Сапарева баня и Дупница сигнализирахме. Очаква се целият ремонт да приключи в края на септември”, каза градоначалникът на Самоков. Припомняме, през април Владимир Георгиев и кметовете на Дупница и Сапарева баня – Методи Чимев и Калин Гелев, изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и до ресорните ведомства МРРБ и АПИ с искане да бъде включен участъкът от 4 км, проход “Дервена” за финансиране на ремонта на настилката и разширяване на габарита на пътя с трета лента. Участъкът не е включен в ремонтите на пътя Самоков-Дупница, Лот 27 и Лот 28. „Силно компрометираната настилка, непрекъснатото оводняване на трасето и големият наклон са предпоставки за ПТП-та, а през зимата – за авариране на тежкотоварни камиони и затварянето на прохода. Има изготвен и съгласуван технически проект – трета лента, отводняване и укрепване, за който до момента не е предвидено финансиране.

Път II-62 е изключително натоварен и по него среднодневно преминават по около 4000 превозни средства. Той е и пряка връзка между автомагистралите “Струма” и “Тракия”, обясниха мотивите си тогава тримата кметове.

Същевременно ремонтът по пътя Дупница-Самоков продължава с пълна пара. Шофьори изпратиха в редакцията на „Вяра” снимки от трасето, по което текат ремонтни дейности, и предупредиха колегите си, които имат път по този маршрут, да бъдат изключително внимателни.

Дълго време второкласният път Дупница – Клисура – Самоков бе истински кошмар за шофьорите. Почти всяка седмица се организираха протести заради огромните като ями дупки, които бяха предпоставка не само за катастрофи, но и потрошиха не един автомобил.

„От изхода на Дупница до първия завой на Клисура – посока Самоков, е положен нов асфалт. Проблем обаче остават завоите  в дефилето, защото там все още има дупки и не е започнала ремонтна дейност. Настилката е изключително неравна – от стари  кърпежи и нови дупки, които принуждават шофьорите да навлизат в насрещното, за да заобикалят препятствията. В този район стават много често катастрофи.

След Белчин предстои участък, който е без асфалт, покрит с баластра и шофьорите трябва да са изключително внимателни за колите си. Ще го познаете по огромното кълбо от прах. Има и водачи, които предпочитат да избегнат „пустинната буря” и да минат през селата. Ако идвате от Дупница, трябва да свиете на отбивката за село Белчин. Ако пътувате от Самоков – свийте за Рельово”, са впечатленията на шофьори, които са минали по това направление.

Участъкът не беше ремонтиран основно от няколко десетилетия и се намираше в окаяно състояние. Обхватът на ремонта е 32,5 км.
Пътят е разделен на два лота – Лот 27 „път II-62 Дупница – Клисура“ и Лот 28 „път II-62 Клисура – Самоков“. Една част от парите се осигуряват от ОП „Региони в растеж“, а друга – от бюджета на АПИ. Стойността на договора за участъка между Клисура и Дупница е 11 691 391 лв. За отсечката Клисура – Самоков е 16 295 816,60 лв. Очаква се трасетата да бъдат готови за 15 месеца. Строителните дейности на лот 27, с дължина 16,8 км, се изпълняват от „ОБЕДИНЕНИЕ КЛИСУРА 2017“, с участници: „РАСТЕР-ЮГ“ ООД и „АВТОМАГИСТРАЛИ-ЧЕРНО МОРЕ“ АД. Стойността на договора е 10 707 816,14 лв. с ДДС. Строителния надзор ще осъществява „ТРАНСКОНСУЛТ-БГ“ ООД. Техният договор е 302 760 лв. с ДДС. Авторският надзор е от „ИЛИЯ БУРДА“ ЕООД и е за 17 988 лв. с ДДС.
Изпълнител на строително-монтажните работи на лот 28, който е 15,7 км, е дружеството „ПЪТ ДУПНИЦА – САМОКОВ“ ДЗЗД, в което са: „ГАЛЧЕВ ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД и „ФАРМВИЛ“ ЕАД. Договорът им е за 15 442 154,24 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ОБЕДИНЕНИЕ „НАДЗОР РЕГИОНИ“, в което са: „СТРОЛ-1000“ АД и „ТРАФИК ХОЛДИНГ“ ЕООД. Договорът им е 296 400 лв. с ДДС. Авторският надзор е от „ИЛИЯ БУРДА“ ЕООД и е за 17 988 лв. с ДДС.