Скок в търсенето на имоти на село

Цените на селските къщи обаче не падат

 

Повече огледи на къщи на село отчитат от агенциите за недвижими имоти след извънредното положение. Въпреки това цените не падат. Причината – засиленият интерес от младите хора към живота на село, където карантината и социалната изолация са по-поносими.

Семейства на средна възраст – това е профилът на потенциалния купувач на къща на село. Наблюденията на търговците на недвижими имоти във Великотърновско е, че къщи за постоянно живеене се търсят в малки населени места в радиус до 15 км. Цените обаче не падали въпреки пандемията.

Най-трудно продаваеми били изцяло завършените къщи на село – до ключ. По-приемливи били цените на старите къщи, но те се нуждаели от основен ремонт. Предпочитанията на по-младите клиенти са Балканът и чистият въздух. Такова място във Великотърновско са селата около град Елена.

Два месеца в изолация в Еленския балкан изкараха братята Пенчо и Мартин Трухчеви със своите семейства. Използваха наследствената си къща, разработена за туризъм, в село Вълчовци. След като бизнесът е прекъснат, младите хора се отдават на семействата си и подобряването на околната среда.

Мартин е познат от първия сезон на Hells Kitchen. И преди пандемията е направил съзнателния си избор да живее на село. Така подобрява и своите кулинарни умения, приготвяйки традиционен еленски бут. Сега двамата братя са отворили къщата, в която изкараха извънредното положение, за гости, но продължават да живеят в нея./НОВА