Община Сандански реализира първия у нас проект за компостираща инсталация за разделно събрани зелени отпадъци

Община Сандански реализира първия в България проект за изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци, както и инсталации за предварително третиране на битови отпадъци. Партньори по проекта са общините Кресна и Струмяни.

Днес се състоя закриващата конференция по повод приключването на дейностите по проекта в рамките на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”. Общият бюджет на проекта възлиза на 9.4 милиона лева с ДДС, от които европейското съфинансиране е над 6 милиона лева, един милион лева от държавния бюджет и близо 800 милиона лева от общинските бюджети на Сандански, Кресна и Струмяни.

Изпълнението на проекта започна на 13 ноември 2017 година. По проекта е изградено предприятие за обработка на битови отпадъци, което включва: Регионална инсталация за компостиране на разделно събрани зелени и дървесни отпадъци, с капацитет до 2800 тона годишно и Регионална инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци, с капацитет до 12 000 тона годишно.