3-ма от Дупница са заразени с Ковид-19, в болница са двама мъже

Д-р Александър Величков

4-ма души от кв. „Изток“ в Кюстендил също са дали положителни проби

 

102 са вече потвърдените случаи на заболели от COVID-19 в област Кюстендил. За 48 часа (петък и събота) 7 лица са дали положителен резултат. От тях няма деца с положителна проба за коронавирусна инфекция, съобщиха от Областния оперативен щаб.

От община Дупница са двама мъже и една жена, останалите четирима са от община Кюстендил. По първоначална информация първият установен в събота е жител на село Крайници и е от ромски произход. Жената пък е от Пловдив, но е работила в курорта Паничище.

Мъжете от община Дупница, дали положителен резултат, са хоспитализирани в общинската болница в града. На контактните им лица се връчват предписания за карантиниране и им се вземат проби за изследване, уточниха от Областния оперативен щаб.

Четирите лица с положителни проби от община Кюстендил са от кв. „Изток“. Живеят на отделни адреси и засега няма потвърдена информация за роднинска връзка помежду им. Лицата не са хоспитализирани, но двама от тях са с грипоподобни симптоми и под наблюдение. Това са мъж на 60 години и жена на 57-годишна възраст. Връчени са предписания за карантиниране на контактните им лица, вземат им се и проби за изследване. Продължава епидемиологичното проучване от компетентните органи и издирването на още контактни лица на новозаразените в община Кюстендил.

Над 3 седмици в ковид отделението в болницата в Кюстендил няма приет пациент за лечение. “Последния ни пациент изписахме преди 24 май и за радост оттогава нямаме нов, отделението за заразен с COVID-19 е празно. От началото на пандемията преди 3 месеца през отделението преминаха 20 души. За съжаление 3-ма починаха. 17 изписахме напълно изчистени от заразата. Имахме доста тежки случаи, но екипът ни не се отказа и се бориха до края за всеки един пациент. Всеки е в отделението за различен период. Времето за престой на пациенти, заразени с коронавирус, е различно, зависи от тяхното състояние, но се изписва едва след 2 положителни последователни проби. Най- дълго при нас престоя 80-годишен мъж, който близо 20 дни бе тук и не успяваше да се изчисти и пребори с вируса. Той бе и с онкологично заболяване, а състоянието му е задоволително. Все пак и при него дойдоха положителните резултати”, заяви директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ д-р Александър Величков и доуточни, че почти всеки ден се изпращат проби, взети от лица с пневмония и симптоми на коронавирус. Той допълни още, че за медицинския екип, който се грижи за болните от коронавирус, е осигурено всичко необходимо като облекла, ръкавици, шлемове, маски и др. нужни неща.