Колко мощност всъщност „краде“ климатикът?

Един от най-разпространените сред собственици на автомобили митове, в който мнозина вярват, е че работещият климатик влияе съществено на динамичните качества и съответно отнема сериозна част от мощността на превозното средство.

Австралийското издание Which Car реши да провери, доколко е вярно в действителност това твърдение. За целта експертите избраха роудстъра Mazda MX-5, оборудван с 2,0-литров атмосферен двигател, развиващ мощност от 184 к.с. Според авторите на изследването, този двигател най-добре подхожда на средностатистическия автомобил, използван масово.

Автомобилът е качен на дино-стенд, като експертите на изданието на няколко пъти са подложили двигателя на пълно натоварване – както с включен климатик, така и с изключен. Измерени са показанията от мощността на колелата в двата случая.

Оказва се, че климатичната система всъщност „краде“ до 2,5 кВт от мощността на мотора, което прави около 2%. По-зле стоят нещата с максималния въртящ момент, където намалението стига до 5%./automedia/bg