Съдят бивш собственик на аптека за незаконно разпространение на наркотични вещества и алкохол

Районна прокуратура – Кюстендил е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.В. за извършени от него няколко престъпления – разпространение и държане на акцизни стоки без бандерол, незаконно държане на високорискови наркотични вещества, производство на алкохолни напитки, държане на предмети, предназначени за изграждане на съоръжение за производство на алкохол.

56-годишният В.В. бил собственик и управител на търговско дружество, стопанисвало аптека в гр. Кюстендил. Фирмата не притежавала лицензия за търговия на дребно с лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества и прекурсори. Не му било издавано и разрешение за дейности с наркотични вещества по реда на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Наред с това нито той като физическо лице, нито управляваното от него дружество нямали удостоверения за регистрация на специализиран малък обект за дестилиране на алкохол.

Освен легалната дейност по търговия с лекарствени средства, мъжът осъществявал и други – държане с цел разпространение, както и разпространение, на алкохол, тютюневи изделия и лекарствени средства. С тях се занимал на различни места – в община Земен, област Перник, община Кюстендил, както и в самия град. Продавал също парфюмерия и перилни препарати. За целта обвиняемият се придвижвал с автомобил, с който извозвал стоките до клиентите си, срещал се с лица, които идвали да ги закупуват, в дома си в с. Жиленци, местността При къщи.

В.В. обитавал имот, включващ двор, двуетажна къща и прилежащи постройки с навес. Той успял да изгради доверени отношения с много лица от различни населени места. С някои от тях се познавал от години, поддържал приятелски отношения, имали договорки за покупко-продажба на цигари и алкохол. Предлагал им и продавал тези стоки както за лична употреба, така и за зареждане на търговски обекти. Предаването им ставало след предварителна уговорка. При комуникация по телефон помежду им, с цел да не бъде установена противоправната дейност на обвиняемия, използвали завоалирани изрази и думи. Цигарите наричали „билки“, „пепси“, „петица“, а алкохол – „водичка“. В периода от 01.03.2018 г. до 31.01.2019 г., в района на община Земен, в община Кюстендил, както и в самия град, обвиняемият В.В. разпространил на четири лица акцизни стоки без бандерол. Осъществявайки 89 деяния, той продал 2620 кутии с цигари от различни търговски марки и 55 литра алкохол – гроздова ракия. Общата им стойност възлиза на 25 343,10 лева. На 09.03.2019 г., в с. Жиленци, в ползвана от него къща и в лек автомобил, В. държал рискови наркотични вещества – таблетки „Ривотрил клоназепам“, „Лексилиум бромазепам, „Диазепам”, „Ксанакс алпразолам“, „Лексилиум бромазепам“. За тях той нямал надлежно разрешение, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Освен това там били открити и акцизни стоки без български бандерол на стойност 4047 лева. В същия имот обвиняемият държал предмети и технически съоръжения, предназначени за изграждане на съоръжение за производство на алкохол – метален казан, цилиндър с поставена във вътрешността му метална тръба във формата на спирала и други. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото срещу обвиняемия В.В., който през 2018 г. е бил осъден за държане на акцизни стоки без бандерол.