Километрична опашка от туристи, тръгнали на плаж в Гърция, задръсти КГПП „Кулата”

Километрична опашка се изви в понеделник преди граничния контролно-пропускателен пункт “Кулата-Промахон” от българска страна. Чакащи бяха само леки автомобили с туристи, товарните автомобили преминаваха в аварийната лента. Част от пътуващите за южната ни съседка разказаха, че са тръгнали в първия ден, в който границата ни с Република Гърция е отворена за туристи без задължителен карантинен период заради почивки, които са били планирани за началото на месеца. “Имахме резервация за 5 юни, която се отмени, тогава го отложихме за 15 юни, за първата възможна дата. Дъщеря ми е дошла от Холандия и пътуваме заедно, защото от там не могат да кацнат”, разказа Мария Чакърова.

„От София за Гърция пътувам, живея в София, аз исках по-рано да тръгна, но ме е страх заради карантината и сега пак спешно пътувам. Имам една болна леля, трябва да я гледам. Сега тук чакам. Сега втори път пътувам, преди това влязох в Гърция, но бях 2 седмици под карантина, три коли полицаи се въртяха около моята къща. Имам роднини от Сандански, от Банско, чудя се за какво е тази граница между Гърция и България”, каза Атанасиус Зинголис. „Аз трябва да отида на Кулата, имам 3 обекта, които работя, и съм заклещен и не мога да мръдна, Гърция е за предпочитане пред нашето море, защото българското е мръсно, въпреки че нашите плажове са по-добри”, каза Ивайло Дечев.
Туристи, запътили се към плажовете на Гърция, има от България, Румъния, Германия и други страни.

Отварянето на границите за българи е първата фаза от отварянето на Гърция за масов туризъм. От 15 юни летищата в Атина и Солун започват да приемат международни полети. Гърция отваря и музеите след тримесечна пауза. Ще има наложени правила за дистанция и задължително носене на маски. Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви, че страната е безопасна за посетители. Снимка: БГнес