52-ма в община Самоков са заразените с коронавирус от началото на извънредното положение, смъртните случаи са два

Активните към момента са 36, от тях 15 са на болнично лечение, 10 са с леки симптоми у дома, останалите са поставени под карантина

 

От РЗИ изготвиха обобщени данни за заразените с КОВИД-19 на територията на община Самоков. Справката включва всички случаи от началото на извънредното положение.
Общият брой на заразените с коронавирус е 52-ма. Цифрата отразява и тези лица, които са били по настоящ адрес в друго населено място и не живеят в Самоков, както и такива, които са заявили желание да бъдат карантинирани в жилища, които притежават на територията на нашата община, но не са жители на общината. От тези 52-ма души активните към момента на територията на община Самоков са 36, от тях 15 са на болнично лечение, 10 са с леки симптоми и са на домашно лечение и останалите без симптоматика са поставени под карантина. Двама са починалите. Оздравелите, с два отрицателни PCR-a, са 8. Общо за периода поставените под карантина лица са 648. В момента са 133 лица, като се прави уточнение, че на един адрес обикновено са по три и повече лица, което значително намалява като бройка на карантинирани по адреси.
По данни от РЗИ всички огнища са установени, на контактите на заразените лица са направени PCR тестове, като до излизане на резултатите всички лица са поставени под карантина. На всеки положителен тест също се установяват контактните лица и се правят тестове. По този начин се смята, че епидемичната обстановка в Самоков е овладяна и се следят данните. За момента се чакат резултати от 34 PCR теста.
Припомняме, че от началото на миналата седмица от РЗИ започнаха масово тестване на рискови групи. С бързи тестове са тествани в Спешна помощ, полицията, общинска администрация, Бюрото по труда, Дирекция „Социално подпомагане”, персоналът на ДГ „Пролет” и Домашен социален патронаж, както и ангажираните по проект „Патронажна грижа”. Тествани са домуващите в домовете за стари хора, както и персоналът на социалните центрове. От направените тестове всички са отрицателни. Съгласно предоставените анализи на обстановката в община Самоков епидемията стихва.
Община Самоков е предприела всички противоепидемични мерки по дезинфекция. Дезинфекцират се Поликлиниката и Центърът за спешна помощ, дезинфекция се прави на кметствата по селата, направена е такава и на сградата на общинска администрация, полицията и полицейските участъци. Общината започва дезинфекция на 7-и квартал, като след това поетапно ще се извърши дезинфекция и на останалата част на града. Регулярна дезинфекция се прави в МБАЛ-Самоков. Ще се вземат мерки за ограничаване на потока между Поликлиниката и МБАЛ. Община Самоков призовава етажните собствености на блоковете в града също да организират дезинфекция на общите площи и стълбището в блоковете. Нека гражданите бъдат по-отговорни, да спазват противоепидемичните мерки, за да се излезе по-бързо от тази ситуация.

Община Самоков продължава да извършва дезинфекция. След Поликлиниката и обществени сгради, във вторник бе извършена дезинфекция на Спешна помощ и на кметствата.
Предвижда се ограничаване на човекопотока между Поликлиниката и МБАЛ. Ограничението към Спешна помощ е направено преди месец.