Ограничават движението в ромската махала на Кюстендил заради 12 случая на Ковид-19

  • Има една положителна проба на мъж от община Дупница и на жена от община Сапарева баня

 

Нови случаи с положителен резултат за коронавирусна инфекция има в община Кюстендил, съобщиха от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

Положителни проби са дали мъже на 43 г. и на 52 г. от кв. „Изток“ –които нямат роднинска връзка. Лицата са поставени под задължителна карантина и не са с грипоподобни симптоми. Връчени са предписания за карантиниране на контактните им лица, вземат се и проби за изследване. Освен издирване на контактните, в кв. „Изток“ ще стартира и изследване с бързи тестове, съобщават от РЗИ-Кюстендил. Изследването ще се прави по желание на гражданите, със съдействие на медиатори и представители на Сдружение „Ларго“. В тази връзка Областният кризисен щаб за борба с коронавируса проведе свое заседание. На него стана ясно, че общо 11 са лицата от вторник с положителни проби за коронавирус в област Кюстендил. Девет от тях са жители на кв. „Изток“, едната положителна проба е на мъж от община Дупница, а другата – на жена от община Сапарева баня. От събота до вторник случаите на заразени с Ковид-19 в кюстендилския квартал „Изток“ вече са 12.

Като мярка по време на заседанието членовете на щаба обсъдиха и решиха да бъде временно ограничено движението на територията на посочения квартал в град Кюстендил. Движението ще бъде ограничено във времевия интервал от 10,00 ч. до 22,00 ч., както и влизането и излизането от кв. „Изток“ за периода от 17.06.2020 г. до 30.06.2020 г. Директорът на РЗИ – Кюстендил д-р Златко Величков ще издаде заповед след съгласуване с главния държавен здравен инспектор за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки, с цел ограничаване на заразата от Ковид-19 в квартал „Изток“.

В Ковид отделението на болницата в Кюстендил има хоспитализирано лице, което е от потвърдените случаи тази събота (от 13.06.2020 г.). Това е мъж на 60-годишна възраст, който е в средно тежко състояние, информират от лечебното заведение.

С новите два потвърдените случаи на заболели от COVID-19 в област Кюстендил са вече 104.