Над 150-годишна църква в Бобов дол се нуждае спешно от пари за ремонт

  • Покривът и камбанарията са в окаяно състояние, доброволци чистят двора

Храмът „Св. Николай” в Бобов дол се нуждае от средства за неотложен ремонт. Църковното настоятелство вече започна да набира средства за храма в квартал „Христо Ботев”, има открита и банкова сметка. Святото място се нуждае спешно от ремонт на покрива и камбанарията, които са в окаяно състояние. Необходимо е да се възстанови и оградата на храма.

Отец Радослав Ваклин съобщи в социалната мрежа, че вече е започнал ремонт на оградните стени, а доброволци прочистват двора от дървета и храсти.

Църквата е построена през втората половина на 19-и век, като олтарният камък е положен през 1862 г., допълниха от църковното настоятелство. Интересно е, че иконите на Иисус Христос, свети Атанасий-чудотворец и свети Николай Мирликлийски-чудотворец са от един автор, поставил надпис в долния десен ъгъл – “Захари Попвасилев лето 1865”. През 1976 г. храмът е регистриран като паметник на културата.

През 1994 г. е правен ремонт, като тогава е подменена покривната конструкция, с варов разтвор са измазани вътрешните и външни стени, изградена е камбанария и масивна тухлена ограда на двора. През 1995 г. е направена реставрация на 15 от иконите в храма. Разходите тогава са поети от общината.

Всеки, който желае да се присъедини към благотворителното дело, може да внесе сума на сметката: Храм „Св. Николай”, IBAN BG62STSA93000007987603