КПКОНПИ проверява министър Красимир Вълчев и шефа на КЗП

Красимир Вълчев

Антикорупционната комисия ще проверява за конфликт на интереси министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Проверката е по публикация в сайт, става ясно от съобщението на оглавяваната от Сотир Цацаров КПКОНПИ.

Сайтът твърди в материали от 12 и 14 юни, че изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова-Маргаритова е кума на образователния министър и съдружничка със съпругата му в дружество.

Твърди се още, че основната дейност на тази фондация се субсидира и е зависима от МОН, а всички учебници на „Просвета“ за 11-и клас за настоящата година са одобрени с подписа на Красимир Вълчев.

От друга страна, откакто Димитър Маргаритов оглавява Комисията на потребителите, пиар агенция на съпругата на просветния министър е получавала средства за организиране на събития, медийно обслужване и изработване на сувенири. В сигнала се посочват и две конкретни суми – 100 000 и 35 000 лв.

Предстои в антикорупционната комисия да започне проверка по сигнала, като се поиска позиция и от засегнатите страни. Каквото и да е решението на комисията, то подлежи на съдебен контрол.

От пресслужбата на Комисията за защита на потребителите съобщиха, че председателят Димитър Маргаритов е удовлетворен от факта за стартирането на проверката.

“КЗП ще окаже пълно съдействие на КПКОНПИ в хода на проверката. Убедени сме, че след извършената проверка ще бъде установено спазването на българското и европейско законодателството”, пишат още от КЗП. /БРН