ЕК: В Сърбия – беззаконие, корупция и натиск върху медиите

Сърбия сериозно изостава в ключови области като независимостта на съдебната власт, борбата с корупцията, свободата на медиите, но също така и във вътрешните процеси за военни престъпления и организирана престъпност.

Това се посочва в редовния полугодишен доклад на Европейската комисия (ЕК) за състоянието на върховенството на закона в Сърбия като страна в процес на преговори за присъединяване към Европейския съюз (ЕС).

Този така наречен нон-пейпър документ представлява анализ на ситуацията и напредъка в глави 23 и 24 (съдебната система и правата на човека) в преговорите за присъединяване, който е ключов за по-нататъшния напредък в процеса на присъединяване.

„Правителствени служители, някои на най-високо ниво, както и членове на парламента, продължават редовно да коментират публични изслушвания, текущи съдебни производства и отделни съдии и прокурори. Статиите в жълтите вестници са насочени към дискредитиране на членове на съдебната система. В някои случаи съдиите са поискали оправдателни присъди по дела, свързани с местни политици, позовавайки се на натиск върху тях и техните семейства“, се казва в документа.

В доклада на ЕК се отбелязва, че сръбските власти продължават да осигуряват подкрепа и публично пространство за осъдени военни престъпници и позволяват реч на омраза.

В документа се посочва, че Сърбия, включително на най-високо държавно ниво, продължава публично и непрекъснато да оспорва решенията на Хагския трибунал.

Ситуацията в секторите, които са особено уязвими от корупция, „остава до голяма степен непроменена“. Секторите включват обществени поръчки, инфраструктурни проекти, здравеопазване, образование, строителство, пространствено планиране и публични предприятия.

ЕК също отбелязва продължаващите заплахи, сплашване и насилие срещу журналисти.

Документът също така посочва опита на сръбското правителство да централизира информацията по време на пандемията от коронавирус и ареста, последван от продължителен натиск и сплашване на журналистката Ана Лалич. /БГНЕС