70-годишнината от преименуването на Благоевград отбеляза Регионалната библиотека в града

На 5 май в далечната 1950 година с Указ 209, публикуван в „Държавен вестник”, в едно изречение е посочено: “Горна Джумая се преименува град Благоевград”, разказа директорът на библиотеката Дора Ангелова. Преименуването е последвано от тържествени прояви в града, които са описани подробно в излизащия по това време вестник “Пиринско дело”.
Във фоайето на зала “Яворов” в Благоевград регионалната библиотека подреди изложба, посветена на годишнината. Тя показва „Държавен вестник” с публикувания указ и броя на местния вестник, отразил последващите тържества. Те са част от фонда на библиотеката, както и близо шестдесетте книги, свързани с Горна Джумая и Благоевград, подредени в експозицията.
С презентация с фотографии на Благоевград в миналото и сега бе проследена промяната на града през годините. На снимките се виждат емблематични обекти като часовниковата кула, първата сграда на бившите тютюневи складове, бившата община, в която сега се помещават заведения и офисите на териториалното поделение на НОИ и други, разказа Дора Ангелова. Снимките са запечатали и някои от най-знаковите събития, свързани с града, допълни тя.