5 нови случая на коронавирус в Кюстендил, пациент в болницата е в тежко състояние

Пропускателен режим ще бъде въведен в кюстендилската болница

За последните 24 часа има още 5 нови положителни проби на лица, заразени с Ковид-19 в област Кюстендил. Всички новозаразени са от община Кюстендил. Четирима от тях са от кв. „Изток“. Другият положителен случай е от града, роднина е на болен от коронавирус, но също свързан с квартала. От новозаразените има и едно дете. Това съобщават от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

В четвъртък хоспитализирани в Ковид отделението на болницата в Кюстендил са шестима души – две жени и четирима мъже. От лечебното заведение съобщават, че състоянието на трима от настанените за лечение е много тежко. Това са мъж на 60-годишна възраст и две жени – на 41 г. и на 57 г. Те имат и сериозни придружаващи заболявания.

В същото време стана ясно, че членовете на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса са обсъдили въвеждане на пропускателен режим на входа на болницата в Кюстендил. Другите теми на заседанието са били по-интензивна работа на медиаторите при проследяване на контактните на болните от коронавирус и дейностите по дезинфекция в ромския квартал “Изток” в Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
По инициатива на областния управител Виктор Янев щабът е бил свикан извънредно заради увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус в квартала.
Членовете на Областния щаб са взели решение да се ограничи достъпът до болницата за всички, които нямат здравословни оплаквания, като за целта на входа на здравното заведение ще бъде въведен пропускателен режим. Продължава тестването и проследяването на контактните на заразените с коронавирус. Ще бъде засилен контролът от страна на медиаторите и здравните власти за спазване на задължителната домашна изолация на хората, които са поставени под карантина.
От болницата в Кюстендил са уверили, че въпреки тревожната ситуация и възможността за динамични промени в обстановката, в лечебното заведение има план за действие и достатъчно леглова база.
Ако се наложи, ще бъдат предприети и по-сериозни мерки за ограничаване на заразата от коронавирус, е казал областният управител Виктор Янев, цитиран от пресцентъра.