Зеленчукопроизводителите с право на избор на помощта заради пандемията

Браншовите организации на зеленчукопроизводителите сами ще решат как да бъдат подпомогнати за загубите, претърпени заради пандемията, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.

Те ще могат за избират дали субсидията им да бъде на база площите, които обработват, или на база дохода, който са декларирали.

След одобрението на Европейския парламент България ще разпредели 100 млн. лева, за да компенсира загубите на земеделците.

Единствено градинарите, отглеждащи зеленчуци на открито, ще имат право на избор как да бъдат подпомагани.

Дали да получат 65 лв. на декар, или 65 лв. на 1000 лв. обявен в данъчната декларация доход.

Изборът обаче няма да е индивидуален, а на браншовите организации.

Останалите сектори ще бъдат подпомагани по следния начин – производителите на плодове ще получат 50 лв. на декар; на рози 90 лв. на декар; на грозде 30 лв. и на оранжерийни зеленчуци 540 лв. на декар.

Подпомагането на животновъдите: 53 лв. на глава животно за говеда; 63 лв. за биволи; 10 лв. за овце и кози; 1 лв. за свине. Птицевъдите ще получат по 8 ст. за кокошка, 5 лв. пък е компенсацията за пчелно семейство.

Предстои предложението за плащанията да бъде обсъдено с представители на браншовите организации и с Европейската комисия.

Намеренията на Министерството на земеделие са кандидатстването да бъде максимално облекчено и до края на лятото средствата да бъдат изплатени на земеделците./БНР