Президентът в Петрич: С укрепване на демокрацията българите ще стават все по-чувствителни към морала на управляващите

Президентът Румен Радев разговаря с кмета Димитър Бръчков и неговия екип в сградата на община Петрич. На срещата бяха коментирани актуалните въпроси, свързани с местното самоуправление, добрите практики и бъдещите приоритети в различните сфери за екипа на кмета Димитър Бръчков. Румен Радев похвали обединението на двете общински болници в Петрич и Сандански, което по думите му е показало, че това е начин да се развива успешно здравеопазването на местно ниво. По-късно президентът Румен Радев посети археологически обект „Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи“ в м. Рупите, където беше запознат от доц. д-р Людмил Вагалински с извършените до момента проучвания на терен. Президентът изрази мнение, че този обект е не само национално, но и световно богатство и поздрави кмета Димитър Бръчков и ръководителя на проучванията доц. д-р Вагалински за направеното до момента. Румен Радев приветства усилията да бъде изградена и социалната инфраструктура към обекта и посъветва за воденето на по-агресивна реклама. „Това е уникален обект с огромен потенциал и добрият синхрон в работата ще доведе до още по-големи резултати. Държавата оказва подкрепа“, каза президентът Румен Радев.

„С укрепването на демократичните процеси българите ще стават все по-чувствителни и взискателни към моралния облик на хората, които ги управляват”, заяви президентът в отговор на журналистически въпрос дали задържането във властта лишава политиците от морал и ценности.
Държавният глава подчерта, че печеленето на избори трябва да става с привличането на обществена енергия, чието мобилизиране категорично да не се случва с компромати. Затова трябва да се мисли, когато се гласува и в политиката, по думите на президента, следва да влизат хора с утвърдени преди това ценности.
Запитан за плановете си за втори президентски мандат, Румен Радев посочи, че в момента дневният ред на българското общество е друг, а в отговор на въпрос дали ще участва в политически проект, държавният глава отбеляза, че следва стриктно написаното в Конституцията.