Красимир Герчев

За шест нови случая на коронавирус в Разлог съобщи кметът на общината Красимир Герчев. Сред новозаразените има медицинско лице и дете. Всички новозаразени са свързани със заразената учителка от детска градина номер 5 в града, при която беше установен коронавирус.
От взетите двадесет и четири проби на деца, персонал и учители шест са положителните, посочва Красимир Герчев в свое съобщение. Той допълва, че всички новозаразени са в добро състояние и без симптоматика. Те са карантинирани, а Регионалната здравна инспекция в Благоевград е уведомила личните им лекари.
През следващите две седмици ще продължи тестването на контактните лица. Детската градина, в която има случаи на коронавирус, няма да работи, посочва още Красимир Герчев. Градоначалникът отбелязва, че болестта не е отминала и призова жителите и гостите на общината да не омаловажават мерките за безопасност.

Общинският кризисен щаб в Разлог пък отмени дефилето на абитуриентите заради нови случаи на коронавирус в общината. В свое писмо до директорите на учебните заведения и до абитуриентите в Разлог кметът Красимир Герчев е мотивирал решението на щаба. То е свързано с пандемичната обстановка в глобален мащаб и новите случаи на COVID-19 в Разлог. В писмото градоначалникът посочва категорично изразеното мнение на общинския кризисен щаб, според което на този етап струпването на много хора на едно място не се разрешава и не е удачно провеждането на масово дефиле на абитуриенти от Випуск 2020 на централния площад в Разлог.
По данни от предишни години при изпращане на зрелостниците от средните училища в града на площада присъстват около три хиляди човека, съобщават още от пресцентъра, цитирайки писмото, изпратено от кмета на общината. В него се посочва още, че това са хора от различни общини и населени места, без проверен здравен статус. Освен това не е възможно да се осигури дистанция и да се спазят нормите при съществуващата епидемична обстановка.
Обръщайки се към директорите и зрелостниците, Красимир Герчев изтъква, че целта на общинския кризисен щаб е ограничаване на заразата, както и възпрепятстване покачването броя на заболелите. Кметът допълва, че в негово лице и от името на общинската администрация абитуриентите имат подкрепата и уверението, че при подобряване на епидемичната обстановка, съвместно с ръководствата на училищата, може да се разгледат допълнителни възможности в посока провеждане на традиционното дефиле на зрелостниците на Разлог.