Връщат задължителните маски на закрито

  • Започва масов контрол за изпълнението на мерките срещу Covid-19

 

От утре отново става задължително носенето на маски на закрити обществени места. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на извънреден брифинг след среща с премиера Бойко Борисов във връзка с разпространението на Covid-19.

Ананиев уточни, че има увеличение на броя на заразените с коронавируса, както и неспазване на необходимата дистанция.

„Всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при пълняемост до 50 процента от капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, шлемове или други предпазни средства“, каза Ананиев.

„Това се отнася още за нощните заведения, кина, театри, спортни състезания и други подобни“.

„На второ място, на закритите обществени места, в това число магазини, търговски центрове тип мол и други да се спазват физическата дистанция от един метър и половина и задължително да се носят маски“, каза още здравният министър.

Ананиев заяви още, че до края на седмицата ще се реши дали ще продължи извънредната епидемична обстановка в страната.

По 3000 лева глоба за ГЕРБ и БСП

Партиите ГЕРБ и БСП ще бъдат глобени от столичната здравна инспекция с по 3000 лева заради това, че са допуснали събиране на много хора на закрито, без да бъде спазено нужното отстояние.

Акт е съставен и на директора на националния стадион „Васил Левски“ заради проведеното в събота дерби между „Левски” и ЦСКА (София) в нарушаване на задължителната дистанция сред публиката.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с министъра на здравеопазването, Националния оперативен щаб и директори на болници. На срещата стана ясно, че започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки, които да ограничат разпространението на коронавируса у нас.

На срещата са били обсъдени данните за разпространението на коронавируса. На премиера е докладвано, че обстановката се следи “изключително внимателно”.

Борисов за пореден път е подчертал, че опасността от Covid-19 не е отминала, а с най-голямо значение и към момента продължава да бъде спазването на физическа дистанция, дисциплина и стриктна дезинфекция./БНР