Валентин Златев бе на едночасов разпит в спецпрокуратурата

Председателят на Контролния съвет на “Лукойл България” Валентин Златев беше на едночасов разпит в специализираната прокуратура, но отказа да съобщи по кое разследване са му задавали въпроси.

Златев заяви, че не се притеснява, защото всичко около бизнеса му е законно.

От думите на Златев стана ясно, че прокурорът, който го е разпитвал, е Генка Бързашка, която наблюдава разследването за опасния боклук, по който пък обвиняеми са бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови и бившият заместник-министър Красимир Живков.

На влизане Златев беше питан дали е на разпит именно заради това разследване. Той обеща да разкаже повече и каза само: „Нямам представа. Явете се да бъдете разпитан като свидетел. Нека да влезна вътре и ще ви отговоря. Закъснявам. Това, което знам, е, че няма нищо, заради което да се притеснявам“.

След разпита обясни, че е помолен да не коментира публично за какво е всъщност, за да не пречи на разследването. Каза, че познава разследваните братя Бобокови и Красимир Живков и толкова.

Златев не очаква след разпита като свидетел да стане и обвиняем и каза, че „Лукойл“ е бил изряден данъкоплатец, както и той самият като физическо лице и повтори, че не е олигарх и че ще съди всеки, който го нарича така.

Именно такова определение за него даде лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Валентин Златев каза, че ако лидерът на партията се откаже от имунитета си, ще го съди. Отказа да коментира какво следва от създаването на държавната петролна компания с аргумента, че законите трябва да се спазват

От „Лукойл“ обявиха преди десетина дни за призовката до Валентин Златев с уточнението, че не са наясно c повода за нея, освен че ще бъде разпитван като свидетел. Оттам опровергаха информации в социалните мрежи, че шефът на Контролния съвет се укрива в чужбина.

Няколко дни по-късно самият Златев излезе с отворено писмо до медиите, провокирано от твърдения на депутати от управляващата ГЕРБ, че е участвал в обща среща с лидера на БСП Корнелия Нинова и укриващия се в Дубай хазартен бос с 18 обвинения Васил Божков.

Преди това пък зам.-председателят на парламента и съпредседател на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов обяви:

„След Васил Божков идва времето на Валентин Златев. Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Факт е, че има първи удар, втори удар, очаквайте и трети удар“, каза в края на май Симеонов.

„Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т.нар. „олигархия на прехода“, заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България“, каза тогава Златев, като уточни, че компаниите му са си внасяли данъците и са осигурявали работни места, спазвайки закона.

„Смятам, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред“, написа бизнесменът в отвореното си писмо, предшестващо днешния му разпит./БНР