Победа за Вучич след бойкот на опозицията

Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич спечели изборите за парламент на страната с 63,35%, съобщиха от Републиканската избирателна комисия, предаде ТАСС.

“Тази вечер получихме най-голямото доверие на хората, най-голямото в историята на Сърбия, в условия, когато малко хора вярваха в това. Получихме и голямо предупреждение от хората, че трябва да бъдем още по-отговорни и усърдни”, каза Вучич в предизборния щаб на СПП. Той нарече победата на партията „впечатляваща и убедителна“.

Гражданите на Сърбия вчера гласуваха за депутати в парламента на страната, представителния орган на автономния регион Войводина и общинските власти. 6 584 376 граждани на Сърбия имаха право на глас, които гласуваха в 8400 избирателни секции, 90 избирателни секции бяха разположени в Косово и Метохия, а 42 – в чужбина. Изборната комисия регистрира 3300 местни и 111 чуждестранни наблюдатели, включително представители на ОССЕ.

“СПП получава 63,35% от гласовете, Социалистическата партия на Сърбия (PCA) на външния министър Ивица Дачич – 10,67%, блокът на Александър Шапич – 2,17%”, заявиха от избирателната комисия. Републиканската избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от гласуването не по-късно от 96 часа след края на гласуването и в рамките на 10 дни да предоставя мандатите на новоизбраните парламентаристи. 21 партии и коалиции се бориха за 250 места в еднокамарния парламент (Скупщина) на Сърбия. Избирателният праг за влизане в парламента е 3% от гласовете на избирателите, а депутатите имат четиригодишен мандат.

Според предварителните резултати партията на Вучич в сръбския парламент от 250 места ще има около 180 народни представители. Социалистическата партия на Ивица Дачич е на второ място с 10,7% от гласовете и около 30 депутати. За момента партията на кмета на Нов Белград Александър Шапич с 4,1% от гласовете получава 11 депутатски места, както и партията на унгарците на Ищван Пастор е с 8 депутати, албанските партии с 4 места и партията на Муамер Зукорлич, която се представи с Демократическата партия на македонците – с 2 места.

Президентът и лидер на СПП Александър Вучич тази нощ обяви абсолютна победа на изборите, като каза, че партията му е получила доверието на над два милиона от избирателите.

В условията на епидемична ситуация с коронавирус и бойкот от мнозинството от опозицията, по-значима от очакваната победа на СПП беше избирателната активност на гражданите и според CRTA до 19,00 часа тя е била 45,5%.

Според анализаторите избирателната активност в Сърбия е била с близо 6% по-ниска в сравнение с тази през 2016 г.

Лидерът на опозиционната коалиция Алианс за Сърбия (SSS) Драган Джилас заяви тази вечер, че според техните данни 42 процента от избирателите са отишли до урните, които са били съпътствани от множество нередности и че “следващото ново правителство няма да има легитимност”. Той добави, че сега има два варианта – “режимът да продължи да работи както преди, а страната да продължи напред с по-нататъшно напрежение или с посредничеството на Европа да се достигне до ситуация, при която да имаме честни избори”.

Гласуването беше наблюдавано от много малко чуждестранни наблюдатели – от OССЕ и мисията ENEMO (Европейска мрежа на организациите за наблюдение на изборите), чиито доклади ще бъдат основа за институциите на ЕС да оценят коректността и демократичността на изборния процес на Сърбия. /БГНЕС