39 туристи от Разлог покориха връх Ботев

Да носиш любовта към планината в сърцето си, е нещо специално. Това е и мечта, и истинско вдъхновение – да покориш един връх, да се изкачиш до най-високото, преминавайки бавно, внимателно през трудни пътеки и места, и накрая най-горе, на високото да погледнеш от върха и обгърнеш с поглед, пълен с любов, пътя, по който си минал – труден и стръмен, но вдъхновяващ, както и цялата планина и гледка, която се разкрива пред теб. От върха, който си покорил с обич и вдъхновение.

Това е силата и пътеводната светлина за група запалени планинари от Разлог, които през изминалия уикенд изкачиха връх Ботев, за мнозина от групата сбъдната мечта и отдавна пазен порив. Групата наброява 39 човека, сред които и членове на Туристическо дружество “Пирин” – Разлог.
Както споделят някои от участниците в прехода, той е бил изпълнен с невероятни усещания за допира с планината и въпреки трудностите – променливото време, гъстата мъгла и слънце, дъжд и дори градушка, прекрасните моменти на усещането да се качиш до върха с приятели и преминавайки през трудни, но прекрасни места, е било уникално.
Групата тръгва в събота сутринта от Разлог с преспиване на хижа “Плевен”, която зарадва планинарите с невероятна гледка към Северен Джендем. Рано сутринта в неделния ден в 6,30 потеглят към връх Ботев – 2376 м, най-високия връх в Стара планина. И там – горе разкриват частници в прехода, почувствали истинско сливане с планината, в цялата й мощ и великолепие – едно докосване до величието на Стара планина, природата и красотата на гледката от връх Ботев. Следва слизане надолу и преход към Райското пръскало и хижа “Рай”, едно наистина райско място, чудесен кът за отдих и почивка за покоряващите планината. Време да споделят впечатления, да увековечат величието и красотата на видяното. След което тръгват към местността Паниците/Калофер, откъдето започва пътят към дома и свършва двудневният преход, който е една щастливо сбъдната мечта.
“Да покориш връх Ботев със съратници, които обичат планината и се чувстват истински свързани с нейната магия и величие, е прекрасно усещане, което остава в теб завинаги. Щастлив момент, сбъдната мечта и радостта да споделиш с приятели върха и трудния, но удовлетворяващ път на изкачването! – споделят още планинари от Разлог, участвали в изкачването на връх Ботев през изминалия уикенд./БНР