Област Кюстендил с 14 нови случая на коронавирус, сред тях дете и мъж от Сапарева баня

  • Директорът на кюстендилската болница: Двама пациенти са в крайно тежко състояние

  • Още по-строги мерки в ромския квартал на Кюстендил

Нови 14 лица са с положителни проби за последните 24 часа в Кюстендилска област, съобщиха от Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Има един диагностициран мъж с коронавирусна инфекция от община Сапарева баня, останалите лица са от община Кюстендил. 10 от новите случаи са от кв. „Изток“. Има положителна проба и на 2-годишно дете.

Към настоящия момент 11 души са хоспитализираните лица в Ковид отделението на болницата в Кюстендил. Двама са в крайно тежко състояние, съобщиха оттам. Това са мъж на 61 години от с. Богослов и жена на 57 години от кв. „Изток“. Жената бе една от първите хоспитализирани миналата седмица в болницата.

“Засега и те, и ние се борим за живота им. Тук, на място в Спешния център, идват доста жители от ромската махала, с различни оплаквания, температура. Само в понеделник сме взели и изпратили нови 21 проби. Екипите ни са на разположение денонощно, за да може да се овладее създалата се тежка ситуация. Към момента през Ковид отделението са преминали 15 лица, но не само от ромски произход. Трима са изписани, 1 за съжаление почина. Към момента лежащите са 11 души”, коментира д-р Александър Величков, директор на кюстендилската болница.

Стана ясно, че в сила влизат още по-строги противоепидемични мерки за жителите на кюстендилския квартал „Изток“. Решението е взето на извънредно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Със заповед на директора на РЗИ – Кюстендил се ограничава временно движението на територията на квартала до 30 юни. Влизането и излизането на автомобили и лица, обслужващи жизненоважни сектори като водоснабдяване, електроснабдяване, газоснабдяване, снабдяване на хранителни магазини, аптека и лечебни заведения, се допуска само с разрешение на органите на ОД на МВР – Кюстендил.

Излизането от квартала вече ще се допуска само за сезонни работници. Работодателите/земеделските производители трябва да осигурят транспорт и представят график за вземане и връщане по списък на лицата, наети от тях за сезонна работа. Вземането на работниците ще се извършва от едно място, определено от органите на ОД на МВР. Територията на квартала ще могат да напускат само лица, които се нуждаят от спешна медицинска помощ, като транспортирането им ще се извърша само от екипи на ЦСМП.

Снабдяването с лекарства на жители на кв. “Изток“ ще се осъществява само със съдействието на медиатори, без жителите да напускат границите на квартала. Преустановява се приемането и обслужването на жители на квартала в град Кюстендил от Районната картотека за медицинска експертиза към РЗИ – Кюстендил и на Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК) към болницата в града. По време на заседанието се взе решение дейностите по дезинфекция в кв. „Изток“ да бъдат още по-интензивни, особено при движението от и към квартала на работещите на сезонна работа жители. Преустановява се посещението на кафета и заведения за обществено хранене на територията на кв. „Изток“.