Община Благоевград даде на прокурор 7-те положителни проби за COVID-19

Кметът: Данните за заразените са неверни, стотици изпаднаха в нервна криза

Община Благоевград подаде сигнал до прокуратурата с искане да се разследват положителните PСR тестове, показали миналата седмица, че седем общински служители са с COVID-19, довело до затварянето на общината за няколко дни. Това обяви на извънредна пресконференция кметът инж. Румен Томов, след като повторните проби на същите в частна лаборатория са дали отрицателен резултат.

„До момента е ясно, че 7-те души с първоначален положителен резултат са с повторен отрицателен. Общината ще предаде на Районната прокуратура всички резултати от тестовете на служителите си, за да бъде заведено разследване срещу неизвестен извършител“, каза кметът.
Въпреки това служителите остават под 14-дневна карантина, разпоредена от РЗИ-Благоевград. Общо са изследвани 250 служители. При новината, че главният архитект Васил Тинчев е заразен, са изследвани 75 души, от които двама с положителен резултат. След това броят на изследваните се е увеличил с още 50 души, от които 5-има са установени като заразени. „Тогава взехме решение да бъдат изследвани всички служители на общината. РЗИ нямаха такава възможност, затова наехме една от най-големите лаборатории в страната“, каза кметът Томов.
Той добави, че общината е платила разходите по скрийнинга на още 110 служители, чиито проби са взети от частната софийска лаборатория. Очакват се резултатите да бъде готови във вторник.
„След първите тестове хората преживяха огромен стрес“, сподели Томов и каза, че стотици хора са изпаднали в нервна криза.
Той съзря опит за манипулация на данните от резултатите с цел саботаж на работата на общината. „Това ме довежда на мисълта, че хора, водейки се от личните си интереси, подложиха стотици на изпитание. Няма как човек, гонейки личните си интереси – или група от хора, да поставят общината на такова изпитание. Общината от 3 дни не работи заради тази история”, допълни Томов.
Той завърши пресконференцията с думите, че общината ще бъде отворена за граждани на 24 юни, сряда, в 8,30 часа, а не както бе обявено на 25 юни.