Еньовден – един магичен ден от календара

  • Сутринта на 24 юни жените берат лековити билки, с които лекуват всякакви болежки през годината

Еньовден е народен празник, който всяка година се чества на 24 юни. Празникът се отбелязва в някой от най-дългите дни в годината около лятното слънцестоене и затова се смята, че е един от най-силните по енергия дни – ден на Слънцето. На същата дата източноправославната християнска църква чества Рождение на св. Йоан Кръстител.

На този ден празнуват всички, които носят имената Еньо, Енчо, Янко, Янчо, Яни, Яна, Янка, Янита. Еньовден е празник и на българските фармацевти.

Народното поверие гласи, че в нощта на Еньовден небето се отваря, по земята бродят самодиви и змейове, сини огньове бележат заровено имане, звездите слизат на земята и омайват треви, цветя и роса. Това е нощта на магиите и заклинанията, най-доброто време да се надникне в бъдещето чрез гадаене – вероятно затова Еньовден е и празник на билкари и магьосници. На този ден силата на природните енергии прави билките най-лековити и ароматни, а сънищата се смятат за пророчески. Според народната вяра имало 77 и половина болести и те имали общ празник – Еньовден. За всяка болест имало по една лечебна билка, затова рано сутринта на 24 юни жените берат лековити билки – 77 и половина на брой, с които лекуват всякакви болежки през останалите месеци от годината. На този ден се събира и билката еньовче – горско цвете с дребни жълти цветове и меден аромат. Народът вярва, че то предпазва не само от болести, но и от змейове и самодиви.

Задължителен елемент от празника е еньовският венец, изплетен от цветя и билки, под който млади и стари минават за здраве. Един интересен ритуал е моминското гадаене за женитба с китки, наречен „Надяване на пръстените”. Всяка мома увива китка и я занася в „честита“ къща, в която мъжът и жената са с първи брак и много деца. Към китката привързва пръстен и я поставя в сребърно менче с „мълчана вода“. Водата се оставя да пренощува под трендафил, за да види звездите. На сутринта се изваждат китките и на всяка се изпява по едно двустишие – наричане за щастие и женитба.

Има различни поверия, свързани с празника:

  • В ранни зори слънцето трепти на маранята, „преобръща се три пъти и започва да играе“. Който успее да види танца на слънцето, ще бъде здрав и весел през цялата година;
  • Точно при изгрев, който застане с лице към слънцето, погледне през рамо и види сянката си цяла, ще бъде здрав през цялата година. Ако сянката е наполовина – ще боледува;
  • Преди да „тръгне към зима“, слънцето се окъпва в изворите и реките, а после се отърсва и росата, която пада на земята, е магическа и лековита. Затова, който си умие лицето с течаща вода или се претърколи в росна трева на зазоряване, ще бъде здрав и силен;
  • Набраните на зазоряване билки имат магическа сила. Връзват се в Еньовска китка с червен конец и се изсушават, а който се разболее през зимата, се лекува с отвара от нея;
  • Вярва се, че в полунощ на Еньовден разцъфтява и мигновено прецъфтява папратта. Който успее да откъсне този цвят, ще намери имане;
  • На този ден не трябва да се жъне. Смята се, че св. Еньо ще се разсърди и който не го почита, а отиде да работи, ще бъде ударен от гръм;

Необезпокоявани от времето, българските празници, традиции и фолклор запазват своята мистична красота. Нека ги съхраним и предадем на следващите поколения с цялата им пъстрота.

Според някои изследователи честванията за Еньовден датират от времето на мистичните траки и е свързан с почитането на бога Слънце и богинята Майка. Други смятат, че коренът на празника е свързан със славянските фолклорни традиции поради сходството на обичаите за неговото отбелязване. Независимо от възникването му, още от езически времена пред него са се кланяли българи, келти, германски и славянски племена.

Билки според зодиите

От незапомнени времена винаги е имало хора, които са „усещали“ тайните сили на природата и растенията. Те умеели да лекуват с билки и треви, и били наричани знахари, вещици, вълшебници. През различните векове са били ту почитани, ту гонени или дори изгаряни на клада, заради уменията си. Всъщност, силата им се кореняла в познанието – за свойствата на растенията; за земята, на която растат; за най-подходящото време за бране според луната и звездите; за типа и характера на човека, който лекуват.  Днес астролозите също смятат, че различните знаци на зодиака имат различна възприемчивост към билките. Те препоръчват да се ползват онези треви, които най-добре хармонират със зодията ви.

ОВЕН – огнен характер. Представителите на тази зодия са активни и обичат предизвикателствата. Слабото им място е гневът, периферни нерви. Предразположени са към неврал­гия, главоболие, синузит, очни бо­лести. Затова подходящи за тях са успокояващите билки: мащерка, ле­чебна пищялка(ангелика), маточина, мента, лавандула, корени от дилянка(валериана).

ТЕЛЕЦ – сладокусник и чревоугодник. Представителите на тази зодия обичат да задоволяват кулинарните си страсти. Слабото им място е храносмилателната система. Предразположени са към заболява­ния на стомашно-чревния тракт, ши­ята, гърлото, трахеята, нарушения в обмяната на веществата, високо кръвно налягане и холестерол. Подходящите за тях билки са анасон, розма­рин, майорана, жълт кантарион и бо­рови връхчета при простуда, мащер­ка, ружа лечебна, мента.

БЛИЗНАЦИ – вечно търсещи. Представителите на тази зодия са мнителни и нес­покойни. Слабото им място са нервите. Предразположени са към болес­ти на кожата, нервната и дихателната система, неврал­гии на ключица и рамене. Подходящите за тях билки са лавандула, женско биле, глог, трънка, жълт кантарион, червена детелина, върбинка, черен оман, копър, валериана.

РАК – чувствени и егоисти. Представителите на тази зодия действат твърде емоционално в напрегнати ситуации. Сла­бото им място е храносмилателната система. Предразположени са към болес­ти на черния дроб, жлъчката, панк­реаса, стомаха, червата. Подходящите за тях билки са хвойна, жълт кантари­он, листа коприва, царевична коса, глухарче, цветове от липа, бъз, потайниче, розмарин, тлъстига (тученица).

ЛЪВ – смели и горделиви. Представителите на тази зодия са пламени и дръзки. Слабото им място е сърцето. Предразположени са към: исхемична болест, стенокардия, болки в гър­ба и гръдната кост, неврози, болести на жлъчката. Подходящите за тях билки са розмарин, подбел, ре­пей, живовляк, лайка, липа, лаванду­ла, анасон, лечебна пищялка(ангелика), невен, девесил, мента, глухарче.

ДЕВА – стъпила здраво на земя­та. Представителите на тази зодия не вярват в интуицията и са склонни да се съмняват във всичко. Слабото им място е стомахът. Предразположени са към болес­ти на храносмилането, жлъчката, ко­лити. Подходящите за тях билки са боровинки, горски ягоди, мента, върбинка, роз­марин, градински чай, кантарион, ва­лериана, анасон, репей, дафинов лист, чубрица, шип­ка, киселец, еньовче.

ВЕЗНИ – чувствени и справедли­ви. Представителите на тази зодия често се колебаят в избора си. Слабото им място са бъбреците и обмяната на веществата. Предразположени са към хипер­тония, главоболие, проблеми с бъб­реци и пикочен мехур, нарушен ме­таболизъм, подагра, артрити. Подходящите за тях билки са лайка, мента, детелина, риган, коприва, теменуж­ки, подбел, слез, бял рав­нец, градински чай, иглика.

СКОРПИОН – решителни и потайни. Представителите на тази зодия носят необикновена енергия. Тяхното слабо място е половата система. Предразположени са към хепатит, болести на половите органи, урогениталния тракт, хемороиди, венери­чески заболявания и заболявания на дебелото черво. Подходящите за тях билки са шипка, орлов нокът, джинджифил, лайка, коприва, пелин, босилек, съсънка, кориандър, алое, живовляк.

СТРЕЛЕЦ – любопитни и енергични. Представителите на тази зодия са родени пътешественици. Слабото им място е двигателния апарат. Предразположени са към артрит, ревматизъм, ишиас, дископатии, бо­лести на кръвта и черния дроб. Подходящите за тях билки са черен оман, корен от ре­пей, полски хвощ, хвойна, листа бо­ровинка, листа и корени от пореч, коприва, шафран, градински чай, ма­щерка, папрат за компреси.

КОЗИРОГ – амбициозни и консер­вативни. Представителите на тази зодия са склонни към деградивен и безсмислен инат. Тяхното слабо място е костната система. Предразположени са към болести на костите,  ставите, зъбите, кожата, черния дроб, храносмилането. Подходящи за тях са билките женшен, боровинки, касис, маточи­на, орлов нокът, пача трева, червена метличина, хвойна, роза дамасцена, мента.

ВОДОЛЕИ – умни и свободомислещи. Представителите на тази зодия са емоционални, понякога хаотични в действията си и търсещи независимост. Слабото им място е кръвообращението. Предразположени са към заболява­ния на лимфната система, кръвта, фле­бит, варикозни вени, нервни разст­ройства, алкохолизъм и зависимости. Подходящи за тях билки са мащерка, мента, риган, маточина, валериана, листа орех, естрагон, женшен, глог, бял равнец.

РИБИ – интуитивни и мълчали­ви. Представителите на тази зодия често са творчески личности, емоционални и лесно раними. Слабото им място е имунната система. Предразположени са към хормонални и имунни смущения, нервни, кожни, простудни болести, психози, алергии, пристрастяване към лекар­ства, алкохол. Подходящи за тях са билките боровинка, вишна, ягода, градински чай, риган, мента, черница, невен, цикория, репей, ана­сон, лимон.