Кюстендилски туристи стигнаха до Рилския манастир по поклонническа пътека

  • Пътешествениците се насладиха на ботанически видове по маршрута Кирилова поляна – Сухото езеро

  • Посетиха пещерата, аязмото и молитвената скала до гроба на св. Иван Рилски

 

Жадните за нови преживявания туристи от Кюстендил, начело със секретаря на ТД „Осогово“ Силвия Михова, си спретнаха поредната вълнуваща разходка сред природата. Те се отправиха по маршрута Кирилова поляна – Сухото езеро – Рилски манастир.

Още в ранни зори туристите от ТД „Осогово“ се озоваха на Кирилова поляна. Силвия Михова разказа: „Бяхме планирали да стигнем до Сухото езеро.
Преди много-много години единственият начин кервани със стоки и поклонници да стигнат до Рилския манастир бил по една тясна планинска пътека, която пресичала планината. Пътеката преминавала през Кирилова поляна, стигала до Сухото езеро, продължавала до Кобилино бранище и стигала до хижа „Мальовица” и едноименния връх. Оттам се спускала и стигала чак до долината на река Бели Искър.
Днес пътеката все още съществува, но вместо поклонници и кервани по нея минаваме ние, туристите.

Сухото езеро е едно от най-ниско разположените езера в Рила. Тъй като се пълни основно от топящите се снегове, през лятото езерото често пресъхва и затова и носи името Сухото езеро.
Маршрутът Кирилова поляна – Сухото езеро се нарича още и Ботанически маршрут, тъй като преминава не само през изключително красиви местности, но по пътя ние се насладихме на голям брой ботанически видове, които се срещат единствено в Рила.
След почивка и множество снимки на езерото се отправихме към пещерата, аязмото и молитвената скала до гроба на св. Иван Рилски. Не ни се тръгваше от това свято място, но ни предстоеше да се насладим на тишината и покоя на Рилския манастир. Колкото и пъти да сте посещавали Рилския манастир, светата обител има с какво още да ни изненада. Винаги има какво още да видите, винаги има нещо, което предния път сте пропуснали или за което не ви е останало време”, разказа секретарят на туристическото дружество.
Вкусили от красотите на Рила, кюстендилските туристи са категорични: „Гледките са неземни! Ще дойдем отново и отново!”