С мащабен военен парад Русия отбелязва днес 75 години от победата над нацистка Германия. Парадът трябваше да се състои на 9 май, но беше отложен заради пандемията от коронавирус.

На днешната дата през 1945 г. е проведен и историческият парад на победата в Москва, където са потъпкани пленените хитлеристки знамена.

Минута мълчание за загиналите за победата във Великата отечествена война на Съветския съюз предхождаше парада.

Владимир Путин, президент на Русия: Победа, която определи бъдещето на планетата за десетилетия напред и завинаги остава в историята като най-грандиозната по своя мащаб, значение и духовно-нравствена висота.

Никога няма да забравим и приноса на нашите съюзници за приближаването на победата и значението на Втория фронт, открит през юни 1944 година, подчерта Путин.

На Червения площад дефилираха около 14 хиляди войници, 234 единици бойна техника, включително 20 показвани за първи път на парад. В небето прелетяха 75 самолета, стартирали от осем летища.

Технически забраната за масови събирания в руската столица остава в сила и кметът Сергей Собянин призова съгражданите си да гледат събитието по телевизията.

Военните ветерани, поканени на площада, бяха настанени на безопасно разстояние един от друг. Военните части, които участваха в парада, бяха под карантина през седмиците на репетиции.
Дефилираха и представителни части от бившите съветски републики, както и на Китай, Индия, Монголия и Сърбия.

Сред чуждестранните гости са сръбският президент Александър Вучич и белоруският лидер Александър Лукашенко.

На отменения парад на 9 май трябваше да присъстват и други чуждестранни лидери, включително френският президент Еманюел Макрон и китайският му колега Си Дзинпин.

Според последен сондаж 95% от руските граждани смятат победата от 1945 г. за най-важното събитие за страната през 20-и век.

От утре в Русия започва всенародно допитване по конституционни промени, които позволяват оставането на Путин на президентския пост до 2036 г./БНТ