МОСВ не разреши отклоняване на вода за Радомир

Пламен Алексиев
  • За резервното водоснабдяване на града да се използват съществуващи 25 броя алтернативни водоизточници, препоръчват от екоминистерството

 

Екоминистерството няма да разреши отклоняване на вода за Радомир. „Каптаж „Врелото“ е един от основните водоизточници, които захранват язовир „Студена“, поради което отклоняването на вода посредством него е недопустимо“, посочват от ведомството. Становището на екоминистерството е в отговор на писмото на кмета на Радомир Пламен Алексиев до МОСВ, с което иска да бъде подновено аварийното подаване на вода от помпена станция „Крапец“ към Радомир. Кметът мотивира искането с ниския дебит на изворите „Сиреняците“ и „Опалово“, с предстоящото маловодие през лятото и с факта, че язовир „Студена“ се доближава до своя нормален обем, а Перник има и резервен източник – новия водопровод от София.

МОСВ отбеляза, че водоподаването от помпена станция „Крапец“ е било преустановено през месец ноември 2019 г. от контролните органи поради неправомерно ползване на водоизточника, тъй като няма действащо разрешително за водовземане от карстов извор „Врелото“ за резервно водоснабдяване на град Радомир. Отделно от това каптаж „Врелото“ е един от основните водоизточници, които захранват язовир „Студена“, поради което отклоняването на вода посредством него е недопустимо.

„В тази връзка за резервното водоснабдяване на Радомир следва да се използват съществуващи 25 броя алтернативни водоизточници или да се потърсят други нови такива от подземни и/или повърхностни води, напр. язовир „Долна Диканя“ с общ завирен обем 7 224 000 куб.м. Язовир „Долна Диканя“ беше обсъждан и като алтернативен водоизточник за гр. Перник. В момента той не се ползва от гр. Радомир.

Преди да се предприемат действия за разрешаване на водовземане от карстов извор „Врелото“ за резервно водоснабдяване на гр. Радомир, следва да има изразено съгласие от кмета и Общинския съвет на община Перник, както и на областния управител на област Перник, имайки предвид, че „Врелото” е основен водоизточник, захранващ яз. „Студена“, пишат в отговора си от МОСВ.

Проблем остава, че в част от Радомир няма редовно вода. От месеци различни части от града са на режим. Сега на воден режим са различни квартали на Радомир. „Арката“ във високата зона има вода от 5 до 22 часа, „Пчелинци“ и „Гърляница“ в ниската зона имат вода от 15 до 22 часа, а „Върба“, отново в ниската зона, има вода през ден. Местната управа в Радомир твърди, че градът няма друг избор, освен да използва водоизточник, който сега се влива в язовир „Студена“, който пък на свой ред снабдява Перник с вода. Потърсен от „Свободна Европа”, Алексиев обясни, че Радомир няма резервен водоизточник, на който да може да разчита в ситуация на маловодие в два от основните източници. Той обясни, че съществува техническа възможност, ако има вода във високата част, ниската да бъде захранена по гравитачен път. Затова според него насочването на вода от „Врелото“ към Радомир би помогнало. Подкрепа за искането на кмета на Радомир изрази и управителят на ВиК-Перник, което осъществява питейното водоснабдяване в цялата област, включително и в Радомир. Управителят инж. Борислав Иванов заяви, че „на този етап е направено всичко възможно чисто технически, но вода във водоизточниците на Радомир няма. Според управителя на ВиК-Перник пренасочването на определено количество вода от „Врелото“ няма да повлияе чувствително на яз. „Студена“. Той посочи, че за Радомир са необходими около 25-20 л/сек, а останалото количество ще отива в язовира. От обясненията на кмета на града и на управителя на ВиК-Перник се разбира, че в дългосрочен план проблемът ще бъде решен с ремонт на основен водопровод. Според тях, когато бъдат ограничени загубите по него, Радомир няма да има нужда вече да използва аварийно вода от извор „Врелото“, който се влива в „Студена“. Възниква въпросът защо този водопровод не е подменен по-рано?

На този въпрос кметът отговаря, че идея за подмяна на водопровода е имало през 2013 г. След това по думите му проектът за водния цикъл на Радомир е бил обединен с този на Перник. След това е чакано одобряване на проекта за реконструкция на ВиК мрежите на двата града по Оперативна програма „Околна среда“.

В крайна сметка към началото на 2020 г. ремонт все още не е извършен, а след като става ясно за проблемите с водоснабдяването, започва процедурата по създаване на проект, съгласуване с институциите и търсене на финансиране.

Сега се очаква завършването на ремонта да се бави около година, докато бъде избран изпълнител и докато бъде извършена самата подмяна на тръбите. Местната управа в Радомир смята, че единственото решение за Радомир дотогава е да се ползва вода от извор „Врелото“. След отказа на МОСВ въпросът остава висящ.