6-има души от Сапарева баня, сред които и дете, са заразени с Ковид-19

Два дни детската градина в Сапарева баня ще бъде затворена за дезинфекция.

Извънредната епидемиологична обстановка се удължава до 15 юли

6-годишно дете от детска градина „Св. Анна” в Сапарева баня е с положителна проба за новия коронавирус. От понеделник то не посещава занятията в забавачката. От общината в курортния град съобщиха, че са взети 14 PСR теста на деца и педагози. Изследват се и контактните лица на 6-годишното дете. Два дни детската градина ще бъде затворена за дезинфекция.

От Областния кризисен щаб съобщиха, че за 24 юни в област Кюстендил има нови 17 положителни проби за COVID-19. От град Сапарева баня шест лица са с коронавирусна инфекция. Сред тях има и едно дете. Към момента лицата не са проявили симптоми и състоянието им е стабилно. Няма нови хоспитализирани лица в Ковид отделението на болницата в град Дупница. Трима се лекуват от коронавирусна инфекция в отделението – това са двама мъже и една жена. Те са в стабилно общо състояние. Останалите, заразени с коронавирус, са предимно от кюстендилския квартал „Изток“, има също жители и на града.

Пациентите с потвърден COVID-19 са настанени за лечение в МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил, вече са 14. Във вторник има постъпили още петима души, като четирима от тях са жители на кв. „Изток“. 74-годишен мъж е в много тежко състояние. Само на трима от настанените пациенти състоянието е по-леко, на останалите – средно тежко, съобщават от лечебното заведение в Кюстендил.

Областният кризисен щаб отправя апел към гражданите да се спазват стриктно противоепидемичните мерки на територията на област Кюстендил, за да се ограничи разпространението на Ковид-19. „Важно е да се спазва дисциплина и социална дистанция, да се извършва редовно дезинфекция и всеки един от нас да проявява висока лична отговорност“, коментира областният управител Виктор Янев по време на заседание на Кризисния щаб. Д-р Кръстева и директорът на РЗИ-Кюстендил д-р Величков запознаха присъстващите с актуалната епидемиологична обстановка в областта към този час. 194 лица са диагностицирани до момента с коронавирусна инфекция, от тях 90 са излекувани, а останалите – активни.

Същевременно стана ясно, че извънредната епидемиологична обстановка се удължава до 15 юли, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. През този период няма да има нови или по-строги мерки. Той подчерта, че в сила остават изискванията за спазване на социална дистанция и отлична лична хигиена. Контролът също е силно завишен.