В COVID криза, ООН с доклад: Нараства употребата на наркотици

Глобалната употреба на наркотици се увеличава, а пандемията от COVID-19 оказва сериозно влияние върху световния пазар на наркотици, се казва в публикувания днес доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC).

Около 269 милиона души по целия свят са употребявали наркотици през 2018 г., което е с 30% повече в сравнение с 2009 г.

Над 35 милиона души страдат от наркотична зависимост, пишат още авторите на доклада.

Според тях увеличаващата се безработица и намалените възможности, причинени от пандемията, вероятно също ще засегнат несъразмерно най-бедните, като ги направят по-уязвими към употребата на наркотици, както и включването им в мрежата за наркотрафик и отглеждане на наркотици с цел припечелване на пари.

“Уязвимите и маргинализирани групи, младежите, жените и бедните плащат цената за световния проблем с наркотиците”, се казва в доклада.

ООН призовава всички правителства да проявят по-голяма солидарност и подкрепа най-вече към развиващите се страни да се справят с незаконния трафик на дрога.

“Трафикантите са принудени да търсят нови маршрути и методи, а дейностите в Darknet и пратките по пощата може да се увеличат”, пишат анализаторите.

Според тях пандемията е довела до недостиг на опиоиди (мощни обезболяващи, които потискат централната нервна система – бел. ред.), което от своя страна води наркозависимите до осигуряване на по-лесно достъпни вещества като алкохол, бензодиазепини или смесване на синтетични наркотици.

Тенденциите в употребата на наркотици

През 2018 г. канабисът е бил най-популярното вещество в световен мащаб, като са го използвали приблизително 192 милиона души. Опиоидите обаче остават най-вредни, тъй като през последното десетилетие общият брой на смъртните случаи, причинени от зависимост към тях, нараства със 71%./БНТ