Цигуларят Владимир Тасев посрещна кюстендилци и дупничани на събор в Осоговската планина

С виртуозни изпълнения на цигулка именитият музикант Владимир Тасев, специализирал в Кралската консерватория в Брюксел, посрещна гостите от Дупница, дошли да се присъединят към традиционния Събор на билките и здравето в Осоговската планина. Това бе първата голяма инициатива на НЧ „Асклепион 1998“-Кюстендил след месеците на изолация и социално дистанциране.

“Началото на живописната инициатива бе поставено преди шест години на поляните край хижа „Иглика“. Тъй като впоследствие те бяха оградени за пасбища, съборът се премести на Студен кладенец, а тази година заради дъждовете организаторите качиха събитието още по-нагоре в планината – на хижа „Осогово“. Обикновено на събора идват няколкостотин души от различни градове на страната, както и от Република Северна Македония. Но коронавирусът промени параметрите и някои от правилата и участниците в еньовденския планински празник този път бяха по-малко. Членове и приятели на читалището, както и големи представителни групи от клубовете на инвалида в Кюстендил и Дупница, прекараха един незабравим ден в Осогово. Разбира се, бяха взети нужните мерки за безопасност”, каза Виолета Атанасова, председател на НЧ „Асклепион 1998“.

“В празника имаше много музика, ритуали, погачи, баници, конкурси, надиграване, фотосесии, разходки из горските пътеки. Сред участниците беше и една от най-опитните билкарки в Кюстендилския регион – Вълкана Мурджова.

Владимир Тасев, освен че е изключителен изпълнител, също е отличен познавач на билковите богатства на планината. Много емоции внесе в празничния ден и традиционният карнавал на животните, в който се представиха и деца, и възрастни. Специална заслуга за отличната организация на празника имаха Валентина Симеонова – председател на Регионалната организация на Съюза на инвалидите в България, и Борислав Борисов – организатор в Клуба на инвалида, а гостоприемният управител на хижа „Осогово“ Росен Димитров заедно със своя екип се постара на хижата да има уют и за всеки да има каквото му душа иска. Предстои представяне на фотографска изложба с най-атрактивните мигове от събитието, разказа още Виолета Атанасова.