Ретро автомобили идват на дефиле в Дупница

Традиционният парад изложба на ретро автомобили ще се състои в събота на централния площад „Свобода“ в Дупница. Организаторите от Автомобилен ретро клуб „Авангард“ са предвидили съревнование с награди за най-добра рисунка на автомобил от парада за децата. Любителите на мащабните макети пък ще могат да участват в конкурс изложба в сградата на кметството, която също винаги предизвиква много голям интерес у дупничани и гостите на града. За няколко часа залата на партерния етаж в сградата на общината ще се превърне в изложбен център за макети на превозни средства от всякакви мащаби. Диорами, писти и украсени фирмени щандове ще придават допълнителен колорит на обстановката.
За най-малките фенове на макетите, които още ги възприемат просто като играчки, а не като колекционерски обекти, ще има свободно предоставена писта за състезания с модели в мащаб 1/64. Организаторите ще дават съвети на татковците как да направят безопасни писти у дома за децата от непотребни материали от мазето. Предвидена е и беседа с нагледни мини възстановки на различни ситуации за възникване на ПТП с цел превенция на пътната безопасност. „Погледнато реално, ние откриваме сезона за нашия клуб. Това е съкратен сезон, да не кажа осакатен заради пандемията от коронавирус. Не мога да знам колко точно човека ще дойдат. Това е културно събитие, без вход и такса. Бяхме пуснали предварително телефон за записване. Все още не са се записали много хора и можем да предвидим колко човека ще дойдат. Българинът е такъв, че чака последния момент и тогава идва. Със сигурност ще има доста и най-различни марки. Като започнем от социалистическите автомобили и стигнем до „Мерцедес“, „Бентли“, „Ягуар“, имаме потвърждение за тях.
С каквато и техника да дойдат хората, ние ще бъдем там и няма да ги върнем. Всеки един е добре дошъл“, каза за zadupnitsa.com председателят на Сдружение „Автомобилен ретро клуб Авангард“ Владимир Димитров. Той допълни, че именно в Дупница за първи път ще бъде дадена една много интересна награда. Тя е в специалната категория „Реплика”, в която ще участват макетни модели с максимална прилика до истинския автомобил на притежателя им, паркиран на площада, като изложбен експонат в „Ретро парад Дупница“. „Наградата е кръстена „Едно към едно“. Има хора, които колекционират макетни колички, но те притежават и автомобили, които си ги карат. Тази награда ще спечели този, който дойде с истински автомобил, който кара и донесе и макетна количка на същия автомобил. Това никога досега не е правено в България. Отделно съчетаваме ретро парада с културните забележителности на Дупница и региона. Всеки може да си направи програмата къде да ходи. Всеки един участник получава торбичка при регистрацията си като жест, че са уважили събитието ни. Вътре ще има брошура със забележителностите на град Дупница и околността, които могат да се видят. След като парадът приключи към 13,30 часа, всеки ще може да отиде на някое интересно място в града и региона – парк „Рила“, Сапарева баня, Рилски манастир, Стобски пирамиди, Цари Мали град… Възможностите са толкова много“, завърши Владимир Димитров. Присъствие на дупнишкия централен площад „Свобода“ е потвърдил и Филип Лазаров от най-гледаното автомобилно предаване в България – Bri4ka, който през обектива си предаде атмосферата на „IV Ретро парад Дупница“ и „Конкурса за макетни модели“. Участниците ще започнат да се събират в 9 часа на площада, а официалното откриване на изложбата на ретро и класическа транспортна техника е насрочено за 10 часа и ще продължи до 13. Конкурсът изложба за макетни модели на ретро автомобили на партерния етаж на кметството ще започне в 12 часа. Час по-късно ще започне и награждаването.