Леко повишение на радиоактивността е било регистрирано в Северна Европа

Леко повишение на радиоактивността е било регистрирано в Северна Европа, предава „Франс прес”. Повишението е безвредно за хората. Според нидерландския Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда повишението идва от източник в Западна Русия. То е било регистрирано в началото на седмицата във Финландия, Швеция и Норвегия и се дължи на човешка дейност, уточняват от института.

По данни на Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити изотопите Цезий-137, Цезий-134 и Рутений-103 „вероятно произхождат от дейност за граждански цели“.

В туитър от организацията публикуват и карта, според която източникът на тази лека радиоактивност се намира в зона, обхваща южната 1/3 от Швеция, южните части на Финландия, Естония, Латвия и зона, обхващаща северозападната част на Русия, включително Санкт Петербург.

В двете ядрени електроцентрали „Ленинградская“ и „Колская“, които работят в този район, нито е имало инциденти в този период, нито са регистрирани емисии, надвишаващи контролните стойности, твърдят от „Росенергоатом”.

От „Франс прес” уточняват и че освен руски, в района има и финландски, и шведски атомни електроцентрали. Но данни за инцидент там също няма, а балтийските страни нямат атомни електроцентрали./БНР