Над 6 млрд. евро събра втората донорска конференция на Фон дер Лайен

Втората международна донорска конференция за коронавируса, свикана от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, събра 6,15 милиарда евро от Европейския съюз, САЩ и други страни.

Европейската комисия, заедно с Европейската инвестиционна банка, обеща 4,9 милиарда евро за борба с COVID-19, Германия – 383 милиона евро, САЩ – 545 милиона долара, Канада – 219 милиона долара и Катар – 10 милиона долара.

На срещата присъстваха представители на 40 правителства.

Събраните пари ще бъдат използвани за тестване за коронавирус, лечение, разработване и производство на ваксина, както и за подпомагане на най-бедните общности.

На конференцията, проведена в рамките на съвместната инициатива на Европейската комисия и организацията „Глобален гражданин“, се проведе и концерт за набиране на средства. Многобройни звезди взеха участие в концерта, включително Майли Сайръс, Джъстин Бийбър, Шакира, Ашер, а събитието бе излъчено по целия свят.

Председателят на ЕК Фон дер Лайен заяви, че е изключително важно всеки, който се нуждае от ваксина, да може да бъде снабден с нея.

„Опитвам се да убедя най-богатите страни да резервират ваксини не само за себе си, но и за страните с нисък и среден доход. Това е тест за солидарност“, подчерта тя.

ЕС настоява за глобално сътрудничество в опит да постави пандемията под контрол, за разлика от САЩ и Китай, които се фокусират върху национални инициативи. /БГНЕС