Протестно шествие в Благоевград заради освободени деца от ДЮШ на футболния „Пирин”

  • Кметът Румев Томов: Замяната на местни деца с деца от други градове е обезпокоителна за нас

  • Ръководството на „Пирин”: Заставаме зад директора на Елитна академия „Пирин”, каним родителите на среща на 2 юли

 

Напрежение се трупа от няколко дни в ДЮШ на „Пирин” (Благоевград). Недоволството е свързано с освободени деца и треньори от академията след идването на новия директор Радостин Александров.

Родители на освободени деца организират на 29 юни протестно мирно шествие в знак на несъгласие с действията на Александров. То ще започне в 18,45 часа пред Владишкия дом и завърши пред административната сграда на стадион „Христо Ботев“ в областния център. Протестното мирно шествие е разрешено от общината.

 

Позицията на родителите

 

Недоволни родители разпространиха в медиите отворено писмо, в част от което се казва: „Тези деца, на различна възраст, тренират в школата от доста години. Футболът и тренировките са техният живот и ежедневие. Децата тренират с огромно желание всекидневно. Дали са своите емоции, време и сили в този клуб, създали са дългогодишни приятелства и естествено са получили самочувствието и гордостта да заявят, че са дългогодишни възпитаници на ДЮШ на „Пирин” (Благоевград). Миналата година в зала на Спортния интернат се проведе родителска среща с всички около 250 деца и техните родители, на която ръководството на клуба и треньори представиха пред всички визията, плановете, програмата и целите за бъдещото развитие на ДЮШ. Станахме свидетели на мили и емоционални думи и речи за развитието на нашите деца. Тогава от новото ръководство на ФК „Пирин” беше заявено, че деца няма да се махат от клуба! Увериха и децата, и родителите, че ще всяко едно ще може да тренира. Определено всички ние бяхме впечатлени! Но всичко това се оказа само прах в очите! Ние помним, нямаме амнезия!
Как така, само за няколко месеца, нещата коренно се промениха? Първо се отстраниха „неудобните“ треньори на отбори, които сега имат право да играят в елитните групи. Нека подчертаем, че ДЮШ „Пирин” е отвоювала право за 2 елитни групи, а евентуално и 3! И сега именно тези деца останаха без своите треньора. Що за мениджър ще обезглави екипа си и ще очаква да постигне ефективен резултат от дейността си? Нова теория в управлението ли има, защото в тази научна сфера ние не сме запознати с такава? По какви причини бяха освободени треньорите Христов, Товиров, Царевски и Гочев? Как се случва така, че от близо 2 седмици насам всеки ден се освобождава някое дете от различни отбори в школата? А знаете ли как се махат децата? С едноминутно телефонно обаждане на самото дете, като му се заявява, че вече нямат нужда от него!!! Или като му се казва, че е прекалено ниско!!! Или като се заявява на родител, че тъй като трябва да се овакантят места за децата, които ще дойдат от Плевен и Стара Загора, и отборът трябва да се редуцира!!! Или като на дете, което в периода преди матурите след 7-и клас е пропуснало 5-6 тренировки, за да се подготви, му се заяви, че не е посещавало тренировките, въпреки че родителят е информирал за това ръководството на клуба!!! Или защото родител е споделил неудобна за ръководството статия в профила си във фейсбук”.

 

Позицията на общината

DCIM

Кметът на Благоевград Румен Томов излезе с позиция по проблема, като заяви, че ръководството на ФК „Пирин“ трябва да положи всички усилия, за да бъде разрешен казусът възможно най-бързо, защото засяга децата на Благоевград, които трябва да бъдат приоритет. Ето какво се казва още в позицията на градоначалника: „Община Благоевград има по-малък процент участие във ФК „Пирин“ и осъзнаваме, че решенията на ръководството му имат по-голяма тежест и ние не искаме да възпрепятстваме тези решения, но сме силно обезпокоени от това, което се случва. Община Благоевград подкрепя финансово школата на „Пирин“ и ще продължи да го прави, настоявайки за отговорност към нашите деца. Детско-юношеската школа на „Пирин“ е уважавана и се смята за една от най-продуктивните школи в България. От нея са тръгнали много футболисти, достигнали висини във футболния живот на страната и Европа, тя не спира да създава таланти, тези таланти са родени и пораснали в Благоевград. Школата трябва да продължи да създава свои собствени кадри, като след това да им проправя път към националната и световна футболна сцена и тези кадри трябва да носят емблемата на Благоевград, те трябва да са децата на този град.

Освобождаването на благоевградските деца и замяната им с деца от други градове е най-малкото обезпокоително за нас и разбираемо обидно за родителите, които с пълно право реагират на тези действия и търсят отговори и обяснение. Новият директор на школата има право да направи подбор, да отсее талантите, които да развива, но вярвам, че в Благоевград има достатъчно талантливи деца, които заслужават мястото си в ДЮШ на „Пирин“. Обезпокоителни са сигналите, които се огласиха във връзка с този казус, сигнали, които дойдоха от предишните школи, ръководени от Радостин Александров, и това задължава ръководството на отбора да излезе и да даде отговори на всички въпроси, които бяха поставени. Вярвам, че в диалога се ражда истината и се намират решения. Надявам се, че по този начин ще успеем да намерим решение на този казус всички заедно – родителите, ръководството на „Пирин“ и община Благоевград, която няма как да остане безразлична към случващото се”, заявява Румен Томов.

 

Позицията на „Пирин”

 

Със свое становище около ситуацията в Детско-юношеската школа излезе и ръководството на „Пирин”. Ето какво се казва в него: „След смяната на клубното ръководство и идването на нашия генерален спонсор нашата цел е свързана не само със завръщането на представителния отбор в елита на българския футбол, а и с цялостното преструктуриране и модернизация на клуба. Встрани от инфраструктурните и материални подобрения, част от които вече са факт, една от основните цели на проекта е създаването на Елитна академия „Пирин”, чиито отбори да участват в елитните юношески групи на България. Което също е факт. От сезон 2020-21 г. имаме отбори в елитните групи във възрастите U15, U17, U19. Процесът на създаването на такива тимове включва селекция и подбор на футболисти в определените възрасти, а както е известно, броят състезатели в един отбор е лимитиран. Крайната цел на Елитна академия „Пирин” е създаването на професионални футболисти, които в идеалния вариант да захранват с кадри представителния ни отбор, надяваме се и различните национални отбори на България. За тази цел ние инвестираме финансови средства в база, методология, модерни технологии, треньорски персонал, медицински щаб и се стараем условията за работа да не отстъпват на най-добрите в Европа. Трябва да подчертаем, че както носим отговорността да бъдем начело на славен клуб като „Пирин”, така носим и отговорността за своите оперативни решения. Това включва избора на директор на Елитна академия „Пирин”, зад който заставаме категорично и ще му предоставим нужното време, за да може да постигне резултатите, които се изискват от него. На нашия клубен имейл получихме покана за среща с родители на освободени деца, насрочена за 29.06.2020. Писмото реално е анонимно, подписано е от „Родители на деца“, което прави отговора ни на практика невъзможен. Ние осъществяваме комуникация, заставайки с нашите имена и позиции в клуба. В тази връзка държим да подчертаем, че поради ангажимент, свързан с представителния ни отбор (в чийто състав за лагера в Албена има 9 юноши на „Пирин”) президентът Ива Уорън и техническият директор Греъм Уорън нямат възможност да присъстват на едностранно насрочената от „Родители на деца“ среща на 29 юни. Каним родителите на среща в административната сграда на стадион „Христо Ботев“ на ул. „Дъбравска“ 1 в четвъртък, 2 юли, от 19,00 ч. Във връзка с противоепидемичните изисквания на Министерството на здравеопазването срещата е планирана в зала с капацитет от не повече от десет души”.