Кметът Паунов: Кюстендил е огнище на зараза, вървим към унищожаване на болницата

Петър Паунов

Новозаразените с коронавируса са 17 души, още един почина

Кюстендил се превърна в огнище на заразата, обяви на пресконференция кметът Петър Паунов. “Въпреки че се лишихме от Празника на черешата, притесненията продължават да са много сериозни. Продължава да се увеличава заболеваемостта на територията на града и страната. Въпреки строгите карантинни мерки инфекцията вече с пренесе и в другата част на Кюстендил, а не само в квартал „Изток“. Вместо да се наслаждаваме на летните дни, треперим колко души ще минат през Спешен център и колко ще бъдат настанени в отделението. Трябва ли да стигнем до момента, в който ще имаме полеви болници, в които да ни лекуват хора, които нямат нищо общо с пулмологията или вътрешните болести?“, каза Петър Паунов.
В общината има 17 нови случаи на заразени с коронавирусна инфекция. 11 от тях са жители на кв. „Изток“, 5-има са в града и един в по-малко населено място. От установените нови случаи няма хоспитализирани за болнично лечение, всички лица са под домашна карантина.
Градоначалникът подчерта, че от 125 човека за последните две седмици с PСR тестове 94-ма са в квартал „Изток“, а останалите са в Кюстендил и малките населени места. Вече има 20 души с положителен резултат, които са извън квартала.
Ежеминутно пристигат хора със симптоматика в болницата в Кюстендил, като всеки ден пътуват между 50 и 70 проби. “Хора, които са с наднормено тегло, високо кръвно налягане или съпътстващи заболявания, не трябва да посещават абитуриентски балове или магазини. Разберете, нещата вървят към много тежки усложнения. Кюстендил се превърна в огнище на зараза, без да има каквито и да било предпоставки за това. Ако не се осъзнаем, ни предстоят жестоки моменти, болницата няма да издържи на този натиск и ще бъде принудена да затваря отделения и да лиши други наши близки от лечение”, предупреди градоначалникът. По 400 обаждания за денонощие обслужват в Спешен център – Кюстендил. В момента болницата в Кюстендил разполага с по 2-ма-3-ма пулмолози и вътрешни лекари, които денонощно не свалят костюмите и тичат от отделение в отделение. Сами вървим към унищожение на болницата и към достъпа до лечение”, категоричен беше Паунов.
Същевременно от Областния щаб за борба с коронавируса съобщиха, че Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в понеделник е приет за лечение един нов пациент, който е в средно тежко състояние. Трябва да бъдат изписани четирима излекувани от коронавирус пациенти.
Единадесет души са починали вече от коронавирусна инфекция в община Кюстендил. В неделя е починал 57-годишен мъж, а в понеделник около обяд е починал още един възрастен мъж. Двамата са били с редица придружаващи тежки заболявания.