До няколко дни ще започне разплащането към микро- и малки фирми, които кандидатстваха за подпомагане заради кризата с коронавируса. Средствата са осигурени от Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”.

Досега има одобрени над 2000 проекта от 27 хиляди подадени заявления – обяви на среща с бизнеса в Пловдив министърът на икономиката Емил Караниколов. А до края на годината в Пловдив ще отворят врати 4 нови завода, които ще получат сертификати за инвеститор клас А.

Караниколов коментира и решението на Европейската комисия, която одобри схема в размер на 200 милиона лева за подкрепа на средни предприятия, засегнати от пандемията.

Емил Караниколов – министър на икономиката: „Оттук нататък предстои в Европа да се говори за скъсяване на връзките на доставки, бизнесът в Европа разбра, че това далечно място, откъдето си доставяме всичко, е грешно за Европа, от тази гледна точка България и Хърватия ще имаме изключителен шанс да се възползваме. Затова аз тук ще призова бизнеса каквито проекти имаме, да ги предлагаме, ние работим с международни компании, имаме 30 проекта./БНТ