Почти 300 случая на редкия животозастрашаващ синдром, свързан с новия коронавирус, са идентифицирани у деца и юноши в САЩ и макар и повечето от тях да са оздравели, още не е известно дали те няма да имат дългосрочни увреждания, предоха „Асошиейтед прес” и „Ройтерс”.

Със случаите в Европа са засегнати общо около 1000 деца.

Две статии за синдрома са публикувани в сп. “Ню Ингланд джърнъл ъв медисин”. Те отчитат общо поне 285 случая в САЩ. Той вече беше описан за малки пациенти с Covid-19 във Франция, Италия, Испания и Великобритания. Усложнението е известно като мултисистемен възпалителен синдром при деца (MIS-C). То има общи симптоми с токсичен шок и болестта на Кавазаки – треска, обриви, подути жлези и в тежки случаи – възпаление на сърцето. Има възпалителни маркери в изследванията на кръвта, появяват се проблеми в поне два органа. Усложнението се смята за рядко и смъртните случаи от него са малко. В САЩ са шест от 285. Последователна картина на възникващия синдром се появява две до четири седмици след заразяването с коронавируса. Синдромът засяга две на 100 000 деца или юноши, определени като под 21 години, от 322 на 100 000 в тази група, които се разболяват от Covid-19.

Едното изследване е направено в детската болница в Бостън, а второто – в Ню Йорк. Не е ясно защо синдромът се развива при някои деца и юноши, а не при други./БТА