Роми вдигнаха бунт в Кюстендил

  • Над 200 души недоволстваха срещу удължаването на блокадата в кв. „Изток” с още една седмица

 

Над 200 роми от квартал „Изток” в Кюстендил се разбунтуваха срещу удължаването на блокадата заради коронавируса с още една седмица. Жителите на ромската махала се отправиха към едно от КПП-тата, където изразиха недоволството си. До сблъсъци със силите на реда не се стигна, но ромите бурно скандираха “мафия”, “махнете КПП-тата”, “пуснете ни”, “оставка”. В социалната мрежа фейсбук пък се появиха призиви да се обръщат полицейски и други коли. На място при протестиращите е бил директорът на ОДМВР-Кюстендил Елиан Стамболийски, който се опита да усмири разгневената тълпа.

Виктор Янев, доц. Кунчев и директорът на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков

По наша информация е имало и среща на кмета Петър Паунов с няколко представители от кв. “Изток”. От Областния оперативен щаб днес казаха, че за периода от 12 до 30 юни заболелите от коронавирус в кв. „Изток“ са 95.

В късните следобедни часове напрежението в квартала се успокои.

По-рано стана ясно, че извънредните противоепидемични мерки, въведени на територията на ромския квартал “Изток” в Кюстендил, се удължават до 8 юли. Това бе обявено от областния управител Виктор Янев след проведената среща на Областния оперативен щаб, на която присъства и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„За нас беше важно да чуем едно експертно мнение в лицето на д-р Кунчев. Това, което решихме, е, че удължаваме с още една седмица ограниченията за ромския квартал „Изток“. Има 2-ма служители от Инспекцията по труда, заразени с коронавирус, като състоянието им е стабилно и те са изолирани в домовете си”, каза Янев. Той заяви още, че с оглед народопсихологията на жителите на кв. „Изток” е нормално да има провокации и единични случаи на неспазване на дисциплината и нарушаване на карантината.

„Мерките, които са взети, дават резултат и аз виждам, че огнището в квартал „Изток“, а и по принцип в Кюстендил е под контрол. Естествено че болните няма да свършат от днес за утре, ще има и нови, циркулация на вируса определено има, но според мен решението, което са взели от щаба, е абсолютно правилно. Това, че сега удължаваме, с голямо извинение към жителите на квартала, защото създава неудобства. Системата, която е създадена, всички, които трябва да ходят на работа – отиват, тези, които имат нужда от медицинска помощ, да я получат. На КПП-то вече има и медицинско лице, което да преценява дали имат нужда от медицинска помощ. Това е в интерес на целия град – да се справим с огнището“, коментира доц. Ангел Кунчев.

Той бе категоричен, че болницата в Кюстендил се справя добре и е готова да посреща случаи на заразени с коронавирус. „Виждаме, че има добра комуникация между Спешен център и болницата и другите общински заведения, така че никой да не остане без медицинска помощ. От тази гледна точка няма някаква драма в Кюстендил в сравнение с други области. Координацията между отделните служби е добра“, заяви още главният държавен здравен консултант. По думите му смъртността в област Кюстендил на болни от коронавирус е под средната за страната. Доц. Кунчев допълни, че остава умерен оптимист и изрази надежда, че с рязкото повишаване на температурите и намаляване влажността на въздуха ще се стигне до намаляване разпространението на вируса.