39-годишният мъж е затворен от началото на годината, разследват го за кражби в селата Крайници и Яхиново

Районен съд – Дупница, под председателството на съдия Страхил Гошев,  остави без уважение искането на Данчо Е. за изменение на мярката му за неотклонение „задържане под стража” в по-лека – „домашен арест“. 39-годишният мъж е привлечен като обвиняем за кражби, в условията на опасен рецидив. Той е в ареста от 24.01.2020 година след определение на РС – Дупница, потвърдено от Окръжен съд – Кюстендил. Обвиняемият иска за втори път по-лека мярка, след като съдът не уважи жалбата му в началото на месец май.

По отношение на Данчо Е. се води досъдебно производство за кражба от автомобил, който е бил паркиран на ул. „Мальовица“ в Дупница, на 21 срещу 22 декември 2019 г. Откраднати са дизелово гориво, инструменти и документи на обща стойност 261, 15 лв. Той е привлечен като обвиняем и за кражби, извършени на 19.01.2020 г., в селата Крайници и Яхиново, община Дупница, като те са повод за задържането му на 24 януари.

Съдът, под председателството на съдия Страхил Гошев, счете, че е налице обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, в което е обвинен. Данчо Е. е трайно безработен, с много нисък социално-икономически статус и многократно осъждан за престъпления против собствеността. Според съда е налице реална опасност, при отмяна или замяна на наложената му мярка с по-лека, същият да извърши ново престъпление, за да си осигури парични средства за препитание. Налице е и реална опасност същият да е сериозно мотивиран да се укрие в хода на настоящото наказателно преследване, тъй като му е повдигнато обвинение със сериозно по размер наказание „лишаване от свобода”, което в случай на евентуално негово бъдещо осъждане задължително следва да бъде изтърпяно ефективно, и то при първоначален строг режим.

Определението на РС – Дупница за потвърдената мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Данчо Е. може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест в 3-дневен срок пред Окръжен съд-Кюстендил.