Какво трябва да знаем, ако пътуваме от Гърция за България?

От 1 юли влизането в Гърция ще става само през граничния пункт „Кулата”, съобщиха от гръцкото министерство. Също така Гърция въвежда за всички пристигащи граждани попълването на специален онлайн формуляр. Необходимо е документът да бъде попълнен най-малко 48 часа преди влизането в страната, тъй като толкова е времето за генериране на задължителен QR код.

Този код следва да бъде показан на граничните власти – на екран на телефон или разпечатан на лист. В зависимост от информацията в конкретния QR код пътникът ще бъде насочен или към зона за преглед, където ще му бъде направен PCR тест за коронавирус, или пък ще бъде пуснат да премине границата. Когато пътник бъде насочен за PCR тест, след извършването му той е свободен да продължи ваканцията си в Гърция, но е задължен да се самоизолира на място по негов избор до излизане на резултатите. При отрицателен тест пътуващият продължава безпрепятствено почивката си, но при положителен резултат ще трябва да следва точно указанията на компетентните гръцки власти.

Липсата на QR код ще се санкционира с 500 евро, а отказалите PCR тест няма да бъдат допускани в страната

На този етап в Гърция може да се влиза само през пунктовете “Кулата” и “Маказа” с вече задължителната онлайн декларация. Въпреки че гръцките власти изключиха “Маказа” от списъка с пунктове за преминаване, в сряда това беше възможно.

Затворени за преминаване са пунктовете “Ивайловград”, “Капитан Петко войвода” и “Илинден-Ексохи”. На “Ексохи” се пропускат само товарни автомобили и сезонни работници, притежаващи трудови договори.

Няма ограничения за влизащите в България леки коли и автобуси, съобщават от Гранична полиция.

Припомняме, че всеки гражданин трябва да попълни декларация при влизане в страната. Тя е въведена със заповед на здравния министър във връзка с извънредната епидемиологична обстановка. В нея гражданите попълват трите си имена и страната, от която пристигат. Чрез тази декларация пътуващите удостоверяват, че нямат симптоми на COVID-19, нито са контактували със заразен.

Преди обяд в сряда трафикът на ГКПП “Кулата” на изход за товарни автомобили е бил интензивен, съобщава на сайта си Главна дирекция “Гранична полиция”. Очаква се да се въведе система, която да проверява електронните декларации на гражданите за пребиваване в южната ни съседка.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи по време на заседанието на МС, че ГКПП “Кулата” работи и в двете посоки, като преминаването става при попълване на необходимите електронни декларации, изисквани от гръцка страна. Министърът уточни, че това е информация към момента, защото ситуацията от гръцка страна е променлива. Министърът съобщи, че заедно с експерти от българското Външно министерство се поддържа непрекъснат контакт с гръцките им колеги и ще се подава своевременно информация на пътуващите, за да знаят накъде да се насочат.