113 загинаха при срутване в мина в Мианмар 

Причината за свлачището са мусонните дъждове

Най-малко 113 миньори от нефритена мина в Мианмар загинаха след свлачище в северната част на страната, съобщиха пожарните служби, цитирани от АФП и БГНЕС. Причината за свлачището са мусонните дъждове, които влошават условията за работа в този сектор.

Свлачището е връхлетяло рано сутринта в четвъртък район близо до китайската граница в щата Качин след обилни валежи, съобщи службата за пожарна безопасност на Мианмар във Facebook.

„Нефритените миньори са били задушени от вълна от кал. Процесът на издирване и спасяване все още продължава”, се казва в изявлението.

Работниците копаели за скъпоценните камъни на остър планински терен в град Хпакан, където следи от предишни миньори вече са набраздили земята.

Смъртоносните свлачища в района са често срещани и жертвите често са от бедни етнически общности, които търсят остатъци, оставени от големите фирми.

Watchdog Global Witness обяви, че през 2014 г. индустрията е спечелила около 31 милиарда долара, въпреки че много малка част от тази сума достига до държавната хазна.

Богатите природни ресурси на северната част на Мианмар, включително нефрит, дървен материал, злато и кехлибар, помагат да се финансират и двете страни на продължаваща десетилетия гражданска война между етнически бунтовници и военните.

Борбата за контрол на мините и приходите, които носят, често поставя местните цивилни между двете страни. /НОВА