Трънското туристическо дружество проведе първото си велосъбитие

Проведе се първото, организирано от Трънското туристическо дружество, велосъбитие за планинско колоездене. Събитието премина при спазване мерките за безопасност, налагани от настоящата епидемична обстановка.

Противно на прогнозата за облачно време, слънцето се усмихваше през целия ден, а участниците, видимо в добро настроение, преминаха по маршрут 101, част от „ВелоЕрул”.

Обиколката стартира от центъра на село Глоговица, където нашите гости бяха посрещнати подобаващо с домашни вкусотии, кафе, чай и усмивки. Оттам те поеха по дългия 23 км и с обща положителна денивелация 570 м маршрут 101, който се движи по склоновете и подножието на Ерулската планина и преминава през селата Глоговица, Ерул, Милкьовци и Велиново. Трасето редува асфалт, черни пътища, сенчести гори и зелени ливади, предлагайки гледки от сърцето на Ерулската планина, към планините Руй, Гребен, Стража, Любаш, Кървави камик, Милевец, Пенкьовска, Еловишка планина и сръбската Грамада с обширния си връх Въртоп.

Маршрутът, освен с прекрасната природа наоколо, зарадва и с разнообразието, което теренът предлага за каращите – изкачвания и спускания, различни приятни предизвикателствa, въпреки умерената си трудност. Във велообиколката участие взеха около 60 души. Всички преминаха кръга безаварийно, а някои от колоездачите дори удължиха обиколката си, поемайки по алтернативни маршрути.

Три подкрепителни пункта с осигурени аптечки, ремонтен комплект, вода и храна очакваха каращите на ключови места по трасето. Отново в центъра на Глоговица, където колоездачите и финишираха, се бяхме погрижили да има места за измиване на ръцете, веломивка, както и чували за разделно събиране на отпадъци.

Велосъбитието нямаше състезателен характер и беше безплатно за всички участници. Както и всички събития, организирани от Трънското туристическо дружество, то протече в подкрепа на усилията на местната общност за популяризиране на района и запазване на чистотата на трънската природа.

Трасето, по което караха велосипедистите, е част от големия  колоездачен маршрут „ВелоЕрул”– първия официален планински веломаршрут в Пернишка област, с обща дължина 56 км.

„ВелоЕрул“ е изграден от Трънското туристическо дружество през 2019 г., с подкрепата на Френското посолство.