Полицаи излязоха на протест в столицата

Десетки полицаи се събраха на протест в градинката до МВР. Те настояват за промени в Дирекция “Правно-нормативна дейност” в министерството.

Полицаите поставиха конуси в градинката до МВР, около които застанаха. По думите им тези конуси са, за да бъдат спазвани противоепидемичните мерки и след това участниците в този протест да не бъдат глобени от РЗИ-София.

Според полицаите дирекцията за нормативно-правна дейност от години не върши качествено своята работа.

Илия Кузманов от синдикалната федерация на служителите в МВР:

“Основната причина е липсата на компетентност в тази дирекция. Подчертавам в рамките на социалния диалог, а как спокойно можем да разширим темата и в служебните ни задължения. Оставка не е точната дума. Искаме промени в ръководството, защото не смятаме, че държавни служители могат да подават оставка, ние не сме избирани, нямаме мандат и само начин, по който си вършим работата и качествата, които показваме, трябва да са основание за освобождаване на съответните постове“.

В същото време от синдикалната федерация обясниха, че диалогът им с вътрешния министър Младен Маринов, а и с професионалното ръководство на МВР върви нормално.

“Един от проблемите пред МВР е натрупването в сериозен обем на извънреден труд от колеги, които работят на ненормиран работен ден. При тях този труд се заплаща, когато е положен при почивни дни. За положен през работни дни извънреден труд се компенсират с отпуск до 12 дни в рамките на годината. Това са 96 часа, които в София се изчерпват през първата половина на годината”. Това коментира в предаването “Неделя 150” Валентин Попов, председател на синдикалната федерация на служителите в МВР.

Той подчерта, че протестът е предупреждение и заявка, че ще отстояват исканията докрай. /БНР