Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на министъра на околната среда и водите да направи незабавна проверка – каква е причината в Национален парк “Рила” да е имало тежка строителна техника. Проверката е образувана по информация в медиите за забелязани тежки строителни машини в района на Седемте рилски езера. Твърди се, че строителните дейности, осъществявани в района на езерото Бъбрека, са незаконосъобразни. По този повод ОП – Кюстендил е възложила проверка на Областна дирекция на МВР, за което ВАП е информирана.

Предвид изнесената в медиите информация, както и засегнатите обществени отношения, свързани с опазване на природата, националното и общочовешко богатство и достояние, и като специална форма на опазване, способстващи за развитието на културата и науката, и за благополучието на обществото, ВАП намира за необходимо извършването на проверка, която е от компетентността на МОСВ. При нея следва да установи по документи и на място кое юридическо лице изпълнява дейностите по проекта, както и кой е разпоредил в природния парк да се осъществява строителна работа с багери. Фирмата, извършваща дейностите, имала ли е изготвен, съгласуван и одобрен проект за строително-ремонтните дейности в парк “Рила”. За предприетите мерки и резултатите от тях ВАП следва да бъде уведомена незабавно.

И царят се възмути: Кощунство

И Симеон Сакскобургготски се възмути от наличието на багери на Седемте рилски езера в Рила – споделяйки личен разказ за преживелици в планината миналия уикенд. Ето и разказа му:

Царицата и аз се разходихме в Рила. Търсехме почивка сред хубавата ни природа. Боровец – един световен планински курорт. Горските пътеки. Но вместо да се насладим на спокоен следобед, изтърпяхме същински ужас! И то не къде да е, а точно над самия курорт – пътя от Боровец в посока хижите „Марица“ и „Заврачица“! И думата „път” е силно казано. Този друм там мога да сравня само със следвоенна територия, подложена на бомбардировка. Път просто няма! Има ями, езера, скали, кал. Достъпен е, и то трудно, единствено с високопроходим автомобил! На никакво разстояние от престижен курорт, който трябва да обслужва и хижи и да бъде достъпен за туристи и планинари. Не мога да си обясня как е възможно подобно безхаберие или мързел от страна на хората, които са отговорни за поддръжката на пътищата и пътеките в Рила. А същевременно ставаме свидетели на какво? Много средства се дават за изравяне и насипване с чакъл на пътеки във високата част на планината! Кощунство и некомпетентно поведение. Дано да не се превърне в нова „подпорна стена” или асфалтов път. Обиколил съм доста планини в Европа и такова чудо не бях видял. Ако за тези багери е необходимо да се намери работа – да ги пратят да поправят там, където наистина е нужно, а не да съсипват природата. Туристите бихме се радвали да видим едни нормални планински пътища!”.

В понеделник комисия ще провери целия проект

Екоминистърът Емил Димитров съобщи, че в понеделник на място ще отиде цяла комисия експерти по оперативна комисия “Околна среда”, за да провери целия проект. Според Емил Димитров този проект няма нужда от оценка за въздействието на околната среда (ОВОС). Той дори разви тезата, че ако се направи ОВОС, каквито настоявания има, след края на процедурата може да се окаже, че проектът е отличен, но еврофинансирането междувременно ще бъде загубено заради забавянето. От думите му в парламента се разбра още, че е пил чай с еколози, но “няма да им бъда декор” – уж се били разбрали, после говорят за протести. Ревизоро съобщи още, че има проект за спасителна база на Рилските езера, каквато според него трябва да има, но се притеснява да го започне – ще излезе, че пак някой строи, щяло да има “почвайте, не почвайте, защо прозорецът е отляво, защо е отдясно”. За проекта обаче са осигурени близо 500 хил. лв.