Съветниците в Благоевград отново се събират след провалено заседание

ВиК управителят Росица Димитрова: Проблеми във ВиК сектора бяха пренебрегнати заради политически интереси

 

Извънредна сесия на Общински съвет – Благоевград ще се проведе в понеделник в зала “22 септември”. Предложението за свикване на извънредната сесия е от 21 общински съветници, които след провала на последното редовно заседание изготвиха подписка за извънредна сесия. Дневният ред е с една точка и засяга предстоящото извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от “Водоснабдяване и канализация”. Тази точка трябваше да бъде разглеждана на редовното заседание, но след провала му управителят на „Водоснабдяване и канализация“ инж. Росица Димитрова изпрати до медиите своята позиция, която гласи: “Част от общинските съветници в Благоевград показаха явна неангажираност по отношение на проблемите, свързани с ВиК сектора. По време на редовна сесия кметът на общината или друг представител на местната власт трябваше да бъде упълномощен за участие в Извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ – Благоевград, насрочено за 07.07.2020 г. (вторник) от 11,00 часа в сградата на Областна администрация. Заради политическите интереси на група общински съветници обаче сесията бе прекратена, като същите излязоха демонстративно от залата. По този начин жителите на Благоевград остават без възможност да бъдат представени в заседанието, по време на което ще се разглежда Инвестиционната програма на дружеството за 2020 г., с предвидени инвестиции в публично-общинска собственост на стойност 865 хил. лева.

 

Росица Димитрова

Напомням, че за периода от 2016 г. до 2019 г., от подписване на договор между ВиК и АВиК, са вложени приблизително 2 млн. лева в публични активи. Създалата се ситуация носи след себе си редица негативни последствия, а засегнати ще бъдат потребителите на „Водоснабдяване и канализация“.

Напомням, че водата няма цвят и всеки, който пренебрегва проблемите в сектора заради политически интереси, се оказва от губещата страна!”.

Всъщност редовното заседание бе провалено, тъй като съветниците не намериха консенсус по това дали да влезе допълнително в дневния ред точката по предложение на Калоян Ханджийски за предсрочно прекратяване правомощията на председателя на Общинския съвет Андон Тодоров. 20 от съветниците гласуваха “за”, 8 – “против”, а 9 – “въздържал се”. След последвалите дебати съветникът Радослав Тасков предложи всички, които са гласували за разглеждане на точката, да напуснат залата. Така след демонстративното напускане заседанието остана без кворум.