Избраха името на нова черква в Дупница чрез жребий

Covid-епидемията спря ремонта на катедралната черква „Св. Георги Победоносец”

Избрано е име на бъдещата нова черква в най-големия жилищен квартал в Дупница – “Бистрица”. По план храмът трябва да бъде построен на терена до новата детска градина в квартала.
Черквата ще носи името на св. Мина, казаха от архиерейското наместничество. За бъдещия храм били избрани седем светци, изтеглени три пъти с листчета, на които били написани. И трите пъти при жребия излязло името на св. Мина, отбелязаха от архиерейското наместничество.
Идеята за строежа на храма е още от началото на 90-те години, но не могла да се осъществи. В момента по проекта – като дарение – работи архитект от Кюстендил и екипът му.
С бъдещата черква храмовете в града ще станат пет. Очаква се строежът да започне в началото на есента.

Същевременно стана ясно, че ремонтът на централния храм „Св. Георги Победоносец“ в Дупница спря, след като екипът работници останал за 14 дни под карантина заради Covid-епидемията, каза архиерейският наместник на духовната околия отец Георги Паликарски. Майсторите – петима души от Самоков, се оказали под карантина, която изтече и те вече подновяват работата, обясни Паликарски. Ремонтът на храма за около 415 хил. лева, отпускани от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии при МС, е фиксиран като срок  – 120 дни и не търпи отлагане, припомнят от БНР. Голямото кубе на черквата все още не е напълно готово и при последния проливен дъжд се получили течове при олтара и при кръщелното отделение.

За щастие щетите не са сериозни. Архиерейският наместник отец Паликарски е убеден, че ремонтът ще приключи в срок и качествено: “Остава покривът да се оправи. Оправят ли покрива, няма проблем. Течовете да се спрат, защото тези два дена имаше сериозен дъжд. После почваме стенописите”.