Кмет и министерство кръстосаха шпаги за водната криза в Радомир

Пламен Алексиев

Местната власт в Радомир трябва да осигури водоснабдяване чрез алтернативни водоизточници това се посочва в позиция на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по повод твърдения, отправени в медиите, към министъра на околната среда и водите Емил Димитров от кмета на Радомир Пламен Алексиев.
По-рано Алексиев посочи две лъжи, които по думите му Димитров е изрекъл в ефира на БНТ. “Вода в Радомир няма. Имаме недостиг. На режим сме. Имаме предложение и проект. Емил Димитров дава невярна информация. Критиките към мен и екипа не отговарят на истината. Първото е, че станция „Крапец” може да застраши водоподаването към Перник. То е изградено през 70-те години като резервен водоизточник към Радомир. А втората част от водопровода от Радомир към Батановци работи. Половината не работи, а другата трябва да работи, защото осигурява вода за Батановци и други населени места. Емил Димитров  явно не обича да чете, защото на моето писмо от 6 февруари не отговори, а само на писма на мои съграждани. В Радомир са 4 водоизточника. Другите са в друга инфраструктура, в други населени места. Те са обследвани през 2019 г. Има ясен анализ какво е количеството и какво може да се вземе. Ние сме заделили 10 000 лв., с които сме направили проект за подмяна и ремонт на амортизираните части на този водопровод от Крапец”, каза Пламен Алексиев, кмет на Радомир, пред БНТ.

Емил Димитров

От МОСВ посочват, че не е част от задълженията на ведомството да извършва дейности по почистване на каптажи, дренажи, сондажи, поддържане на водопреносна мрежа и намаляване на загубите, и да извършва други дейности, свързани с водоснабдяването на Радомир, които са задължение на местната власт в града. МОСВ не може да лиши Перник от вода заради това, че местната власт не е извършила необходимото, за да ползва своите водоизточници, допълват от министерството.
От МОСВ отбелязват, че съгласно разрешително за водоснабдяване на община Радомир се използват 25 водоизточника с общ годишен лимит 4 610 600 куб. м и дебит 146 л/сек. Срокът за преоформяне на тези разрешителни е изтекъл към 2004 г. Към момента Радомир се водоснабдява без издадени разрешителни от водоизточницитеГърляница”, “Рестова глава”, “Опалово” и “Извора”. Други 20 водоизточника водоснабдяват населени места в община Радомир, също без издадени разрешителни (т.е. са незаконни). Единственото подновено (законно) разрешително за водовземане за питейно-битово водоснабдяване e от извор “Сиреняците”. Срокът на разрешителното е продължен до 27.10.2030 г. с разрешени водни количества до 1 166 930,55 куб. м годишно.
По повод на постъпило искане от кмета на Радомир за възстановяване на аварийното водоподаване към града от каптажа “Врелото” посредством помпената станция “Крапец”, от МОСВ припомнят, че водоподаването от помпената станция е било преустановено в края на 2019 г. от контролните органи поради неправомерно ползване на водоизточника без разрешително за водовземане. Във връзка с това министърът на околната среда и водите е подготвил писмо до кмета на Радомир, в което е указано, че за резервното водоснабдяване на града следва да се използват съществуващите 25 алтернативни водоизточника или да се потърсят други нови такива от подземни и/или повърхностни води.
Населението на Радомир е около 15 000 жители и при норма от 200 л/дeн, за гарантиране на питейното водоснабдяване на града са необходими 3 хил. куб. м дневно, или 1,095 млн. куб. м годишно. Ресурсът в изворите е над три пъти повече от количествата, необходими за нормално водоснабдяване на населението в града, отбелязват от МОСВ. Според тях няма количествена необходимост от прехвърляне на допълнителни води от извора “Врелото” посредством помпената станция “Крапец” към Радомир. Непредприемането на действия за продължаване на изтеклите разрешителни е създало предпоставки за възникване на частична водна криза в Радомир.

 

Радомир иска 40-50 л/сек. от язовир “Студена”

Проблемът с водната криза в Радомир би се решил, ако се подават по 40-50 л/сек. от каптаж “Врелото” на язовир “Студена”, взе отношение към проблема и изпълнителният директор на ВиК Борислав Иванов. Градът се захранва от три основни водоизточника – “Извор”, “Сиреняците” и “Опалово”. Те подават сумарно около 140 л/сек. Общината има 22 водоизточника, но останалите са за селата, уточни Иванов. По думите му освен в Радомир, не достига водата и в селата Борнарево, Николаево, Жедна, Гълъбник и Кондофрей.
Общинският съвет в Радомир единодушно поиска вода от Перник на заседанието си на 30 юни. Съветниците настояват да се възстанови статутът на помпена станция “Крапец” като резервен водоизточник, те определят ситуацията с водата в Радомир като предаварийна. Кметът на Перник Станислав Владимиров изрази предварително моралната си подкрепа, но посочи, че нито от кмета, нито от Общинския съвет зависи дали Радомир ще ползва вода от язовир “Студена”.
На воден режим са жителите на високите зони на Радомир и кв. “Върба”, селата Борнарево и Николаево.