OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В ТЕЦ “Бобов дол” не се планират съкращения, а дори напротив – стремежът на ръководството е да се създадат нови производства около мините и ТЕЦ-а и да се отворят нови работни места. Това заяви председателят на Борда на директорите на ТЕЦ „Бобов дол” и съосновател на платформата Brown to green Кристина Лазарова. Тя допълни, че миньорите са наясно, че въглищната индустрия си отива. „Постоянно си говоря с тях за това, че трябва да се преборим и да работим по различен начин. Ние нямаме право да затворим въглищните централи и да кажем на хората да си търсят друга работа. В 99% от случаите те ще излязат извън България”, каза Лазарова. Тя и екологът Георги Стефанов от WWF гостуваха в предаването “Неделята на Нова”, където заедно дискутираха възможностите и посоката, в която трябва да тръгнем, за реализирането на Зелената сделка в България.
По време на разговора стана ясна както гледната точка на екологичната организация, така и на въглищната индустрия, които се оказа, че съвпадат. Гостите обясниха, че за половин година е необходимо да се реши с какво да се замени въглищното производство, като подчертаха ключовата роля на осигуряването на възможност за преквалификация на работниците в сектора. Кристина Лазарова сподели, че в ТЕЦ „Бобов дол” са избрали да използват микс между природен газ, водород и синтез газ, а за последното обясни, че може да се създава дори от биомаса, която е изцяло екологична. Тя подчерта, че премахването на въглищата изцяло ще се случва поетапно. “Всички въглищни райони в света представляват основата за т.нар. нова индустрия”, заяви експертът Георги Стефанов. Екологът разкри още, че от Европейската комисия са отделили средства за всяка държава членка. Идеята е те да бъдат насочени в оптимизиране на добиването на енергия. Според него, ако в страната произвеждаме водород, създаването на зелена енергия няма да е толкова скъпо. “С платформата Brown to green ще се борим за това държавата да влезе бързо в този процес. За 6 месеца трябва да начертаем план”, обобщи Кристина Лазарова.

В ТЕЦ “Бобов дол” не се планират съкращения, а дори напротив – стремежът на ръководството, заедно и чрез платформата, е да се създадат нови производства около мините и ТЕЦ-а и да се отворят нови работни места.